1. kara yolu ile ulaştığı topraklarda adı chai veya türevi; deniz yoluyla ulaştığı topraklarda ise tee veya türevi şekillerde geçen; anayurdu yukarı birmanya, güneydoğu çin ve orta vietnam olan yapraklı, birkaç metre boya erişebilen bir ağaççık ve bu ağacın yapraklarının belli yöntemlerle suda harşlanmasıyla elde edilen, kendine özgü kırmızı renkli ve genelde sıcak olarak içilen içicek.

    anadolu topraklarında ise yolculuğu tüketiminin yaygınlığına nazaran yenidir denebilir. osmanlı döneminde çay üretimine ilişkin en eskiye dayanan veriler 1879 tarihli. hopa, artvin gibi lokasyonlarda toplam 25 bin ton çay üretildiğine ilişkin belgeler mevcut.

    zamanın toplumunda moskov çayı olarak biliniyor zira çalışmak için rusyaya giden erkekler oradan çay fidanları getirip ekmeye başlıyorlar. bingo mevzu bahis çay bildiğimiz çin çayı. çin'e kadar gidemedikleri için gördüğü yerin adını vermiş adamlar. ilk yetiştirildiği bölge ise artvin. sonra alıp yürüyor tabi... ll. abdülhamit de baya önem veriyor bu arada çay üretimine.

    cumhuriyetle birlikte modern çay tarımına giden yolu çayhaneler ile birlikte incelemek daha da keyifli.

    konu hakkında okurum yazarım benim üzerime kaynak at diyenler için;

    (bkz: )
    #199007 dikkat hassas icerik | 4 yıl önce (  4 yıl önce)
    0içecek