karabağ savaşında azerbaycan'a silah yardımı sağladığı için iki ülkenin ilişkileri iyidir. israil'den övgüyle bahseden azerbaycanlılar tanımıştım. netanyahu, üç sene önce azerbaycan'ı ziyaret ettiğinde iki ülke arasındaki ilişkileri çok yakın olarak tanımlamıştı. aynı zamanda, israil azerbaycan'ı ilk tanıyan devletlerden birisidir. (nisan 1992)
bunun sebebi aslında biraz tahmin edilebilir. dünyada, yahudi (ya da siyonist (u:ikisi farklı şey bu arada ) ) lobiler ile ermeni lobileri en güçlü lobilerdendir ve rekabet halindedirler. zaten, israil bildiğiniz gibi ermeni soykırımını tanımayan birkaç ülkeden birisidir. hiçbir tarihsel olayın yahudi soykırımının önüne geçmesini de istemez.
peki bu saydıklarım israil'i iyi bir devlet yapar mı? yapmaz. çünkü, devletler iyi ya da kötü olamaz kendi çıkarları vardır.* iyilik ya da kötülükte kesin tanımı olmayan doğruluğu kişiye göre değişebilecek durumlardır. ancak, israil'in net bir şekilde yayılmacı politika izlediğini söyleyebilirim fakat adamlar bunu da pek inkar etme gereği duymuyorlar zaten. ortadoğunun çoğunu kadim yahudi toprakları olarak görüyorlar ve tevrat'a göre o topraklar yahudiler hakkı, israil de bir din devleti aynı zamanda. halkının çoğunluğunun seküler olması da bu gerçeği değiştirmiyor. bu politikaya bağlı olarak cinsiyet gözetmeksizin insanları askeriyeye alıyor, askerlik zorunluluğu israil'de ki ortodoks yahudilerin sıkça protesto ettiği bir olay ancak konunun dışına çıkmayayım. kadim yahudi topraklarını 'geri alma' politikası israil'in kurulduğu günden bu yana toprak olarak genişlemisini sağlamıştır. bu doğrultuda etrafındaki güçlü arap ülkelerinin altını deşmek içinde terörist yapılanmaları desteklemiştir. hamas'ı bile, solcu avrupalıların filistin davasına olan bağını azaltmak için alttan alta israil'in desteklediğini söyleyenlerin sayısı da az değildir. israil'in yayılmacı politikasına günümüzde en sert şekilde karşı çıkan başka bir din devleti olan iran'dır. iki ülke arasında çoğu yerde proxy savaşı vardır, resmi bir savaş çıkma olasılığı da az değildir. nitekim, israil, hizbullah'ı kendisine yönelik en büyük tehdit olarak görmektedir.
söylemeden geçmeyeyim, milli marşları ''hatikvah'' melodik olarak en güzel ulusal marşlardan birisidir.