1. Anayasanın 2. Maddesi "Türkiye için sosyal hukuk devletidir" der.

    Sosyal devlet, en basit şekli ile herkese insan onuruna yaraşır asgarî bir hayat seviyesi sağlamayı amaçlayan bir devlet anlayışı olarak tanımlanabilir.

    Toplumun bedensel ve zihinsel yönden en güçsüz, en bağımlı bireyleri olan çocukları koruması devletin öncelikli görevlerinden değil midir?

    Bunun farkına varan Kocaeli Valiliği 2018 yılında bir proje geliştirmiş ve il sınırları içerisinde uygulamış. Bu projeyi başarılı bulan içişlerinden sorumlu bakan 81 ilde uygulanması konusunda karar almış ve il valiliklerine talimat göndermiş; siz de yapın diye...

    Bakalım mı birlikte şu projeye?

    Valilik 10/01/2018 tarihinde 2018/1 sayılı bir karar yayınlamış. Kararın amacı şöyle:
    "Çocuklarımızın sokağın türlü tehlikelerine maruz kalmalarını engellemek, ruhsal ve bedensel açıdan sömürülmelerinin önüne geçmek, eğitim haklarının engellenmesini önlemek, bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlaksal, toplumsal gelişmesine zararlı olacak biçimde aileleri ya da başka kişiler tarafından ihmal veya istismar edilmelerini önlemek için korunma haklarının uygulamaya konulması ve bu yolla kamu esenliğinin sağlanması amaçlanmaktadır."

    Hukuki dayanak da göstermişler:
    1-5287 Sayılı Türk Ceza Kanunu 188, 190, 194, 229,232. Maddeleri
    2-5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu 9/ç, 1 l/c, 66. Maddeleri,
    3-4250 Sayılı İspirto Ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu (Bu kanunun 6487 Sayılı Kanunla değiştirilen 6/ 3. Madde ve 7/1 Maddeleri)
    4-5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunun 5. Maddesi
    5-5326 Sayılı Kabahatler Kanunu 32. ve 33. Maddeleri

    Bu karar kapsamında sorumlu kamu kurumlarına bir takım görevler verilmiş. Bunlardan bazılarını ekleyeceğim. Fazlası için valiliğin sitesinden kararı inceleyebilirsiniz.

    -İlköğretim çağındaki çocukların çalıştırılmak yerine, okula devamları sağlanacaktır. Bu hususların gerçekleştirilmesinden, takibinden veli veya vasi sorumlu olacaktır.

    -Sokak, cadde, meydan, gar, otogar, durak, tarihi ve kültürel mekanlar, ibadethane ve müştemilatı, terkedilmiş yapılar, inşaatlar, bankaların ATM'leri, köprü altları gibi yerler barınmak amacıyla kullanılmayacaktır.

    Şimdi en çarpıcı maddeye gelelim.
    - Her türlü kimyevi uyuşturucu veya psikotorop maddelerin kullanım amacı (o amaç ne ola ki?) dışında kullanılmaması, kullanım amacı dışında kullanacak kişilere ya da aracılara satışı yasaktır. 18 yaşından küçük olanlara ise her ne amaçla olursa olsun satışı, muhafazası için verilmeyecek ve taşıttırılmayacaktır. (kastedilen maddeler yeşil reçeteli ilaçlar olsun lütfen!)

    Tedbire konu bu maddeler yukarıdaki hukuki dayanaklarına göre devletin icra makamı olan valiliğin asli görevi değil mi yahu? Bunun nesi proje? Sürdürülebilir proje diye diğer illere duyurmanın manası ne?

    Çocuklarını dilendiren veya çalıştıran ailelere idari para cezası uygulanacakmış. Gel de gülme. Devlet olarak aileleri eğitme, ekonomik durumlarını güçlendirecek politikalar geliştirme idari para cezası uygula. Ailelerin Sosyo ekonomik açıdan güçlenmelerini sağlayan çalışmalar geliştirin de onlara proje diyelim.

    Bu çalışmanın bir diğer uzantısı da kadın sağlığı ile ilgili kadınlara eğitimler vermek. Meme kanseri gibi yaygın hastalıklarla ilgili bilgilendirme ve muayene vs... Bu çalışmayı da valinin eşi yürütmüş. Buram buram reklam kokuyor.

    Sosyal hizmetler denilen kurumlarda yeteri kadar sosyal hizmet uzmanı yok. Sosyal projeler üretecek işin uzmanları işsizken birileri de iş yapıyor.
    #156989 esinti | 6 yıl önce (  6 yıl önce)
    0siyaset terimi