iran'da veya adında "islam cumhuriyeti" geçen bir ülkede kilise açamazsınız örneğin. ama pakistan'da üniversitede bile kilise bulabilirsiniz.
tabii "bakın, pakistan dünyanın en medeni ülkesidir!" demiyorum. ama ilginç geldi bana bu durum. türkiye'de bir üniversitede kilise açmaya çalışın, izleyin neler oluyor.
bir de siz burada yaşayan adamların "biz pakistanlıyız!" dediğine falan bakmayın. bu adamlar da hindistanlı. tek fark "biz müslümanlar olarak hindularla bir arada yaşayamayız!" deyip hindistan'dan ayrılmalarıdır.
bir de bu adamların toprakları çok değişikti eskiden. ortasından hindistan geçiyordu.
peki bangladeş pakistan'dan epey uzak olduğu için mi bağımsız olma yolunu seçti? aslında tam olarak öyle değil.
70'lerde bangladeşliler seküler yönetim istediler. haliyle minicik ülkede iç savaş çıktı. george harrison liderlerliğinde bir grup ünlü de savaşın yaralarını sarmak için yardım konseri düzenledi.
tıpkı somali gibi görülecek, gezilecek çok yeri vardır. ama dağlarda yuvalanan el-kaide, ışid vs türü oluşumlar risk yaratıyor hafiften. yine de güvenli yerlerde, tarihi bölgeleri gezebilirsiniz. lakin ben bu ülkenin dağlarında gezmek istiyorum. çok güzel görünüyorlar çünkü. umarım şu islamik örgütler azalarak biter de, pakistan dağlarında fink atarız. tabii turizm amaçlı, yanlış anlaşılmasın. sadece dağdan manzara izlemek istiyorum.
kashmir bölgesi yüzünden ara ara hindistan ile ilişkileri gerilir.
benim en çok üzüldüğüm nokta, bazı türklerin "pakistan mı oluyoruz yoksa?!" demeleri. bence biz pakistan'dan da geriye gidiyoruz emin olun. bunun üniversitede kilise açmayla da çok ilgisi yok. ne yazık ki pakistan önümüzdeki yıllarda çoğu yatırımcı için türkiye'den daha cazip bir ülke haline gelecek. sanırım afganistan taraflarındaki terör de sona erer bu sayede. ben de para bulursam dağa falan tırmanırım.