1. "hayat aslında boştur, içine sıçtıkça dolar" imza: rahmetli babaannem.

    nur içinde yatsın, çok orijinal bir kadındı. kendisi çerkeslerin ubıh kolundan olup atasözleri ve deyimler sözlüğü gibi iletişim kurmasıyla bilinirdi. muhakkak ki bu sözünde de gören gözler, hisseden kalpler için alınası büyük ibretler vardır.

    şimdi esasen farkındayım, "hayata zarafet kat" gibi bir girdinin peşine bu söz pek yakışmadı; ama bilirsiniz konuşursam altını doldurmaya da çalışırım. doldurayım hemen.

    ben bu sözü ilk şu olay üzerine duydum. hukuk fakültesinde öğrenciyim, vergi hukuk finalinden 3 almışım. evet 3. yazıyla üç. 100 üzerinden 3. hani bi bok yemeden evvel sayarız ya, hazırlık için, "biiir, kiiiii, üüüüçç" diye, işte o üç. neyse efenim, bunu babaanneme söyledim, "sıçtım babaanne yaa" diye. o da dedi ki "boşver kızım, hayat aslında boştur, içine sıçtıkça dolar"

    şimdi bak düşünüyorum, iyi ki üç almışım o sınavdan. üç almasam babaanneme bunu demezdim, o da bana bu karşılığı vermezdi ve ben bu lafı ya hiç duymamış olurdum, ya da babaannemden duymamış olurdum. ikisi de kötü be.

    düşünmeye devam edeyim, beyin bedava. ben biraz (biraz mı?? ah canım benim) sıçtım batırdım hayatta. iş hayatında, okul hayatında, bazı ilişkilerimde, irili ufaklı birçok şeyde. ama insan kırıldığı yerden güçleniyor, hatasından öğreniyor, tam olarak oralarda büyüyor, tekamül ediyor sanki. bakıyorum, nerede işleri boka sardırmışım, bi hareket akabinde de bi bereket gelmiş ortama. kolay oluyor demiyorum; ama hayatımda neyi böyle pasparlak, iz bırakan şekilde hatırlıyorum, hep o sıçış zamanları.

    tabi bu lafı esas alıp "haydin sıçıp batıralım o halde" demiyorum; ama işler ters gittiğinde güç almak için ideal bir söz bence. ayrıca mizahta da türlü kerametler vardır. boktan durumlarımıza gülmek, patlamasına ramak kalmış balondan sızan hava gibi bir rahatlama getirir insana.
    #271252 istenc | 3 yıl önce
    1anket 
  2. "her şeye canını sıkma ey gönül.
    ne bu dertler kalıcı ne de ömür."

    Mevlana Celaleddin-i Rumi
    #197053 vuslatahasretvar | 4 yıl önce
    0anket 
  3. "konuştuğun zaman sadece bildiklerini tekrar edersin ama dinlersen yeni şeyler öğrenebilirsin."

    (bkz: )
    #198671 nowornever | 4 yıl önce
    0anket 
  4. ''sözlerden hayat felsefesi yapma.''
    0anket 
  5. ilk kez 1891 yılında, londra'daki 'da sahnelenen bir tiyatro oyununda kullanılmış ve türkçeye, "aynı kaynar su, patatesi yumuşatırken yumurtayı sertleştirir. ne olduğun, içerisinde bulunduğun şartlardan ziyade neyden yapıldığın ile alakalıdır." şeklinde çevrilebilecek olan;

    "The same boiling water that softens the potato hardens the egg. it's about what you're made of, not the circumstances"

    not: orjinalinde yumurtanın sertleşmesi önce yer almakta ve " or " ifadesi geçmekte iken, ikinci kısmın yer alıp almadığı belirsizdir.
    0anket 
  6. bazıları kişiliğimi şekillendirmiş sözlerdir. aklıma ilk etapta iki tane geldi. birincisini hepiniz biliyorsunuz; . aslında bu söz 'e ait olup tam hali şöyledir:

    "bir şey ki akla, mantığa uyar o dindir,
    hayatta en hakiki mürşit, ilimdir."

    din benim aklıma da mantığıma da uymuyor açıkçası. bu nedenle mustafa kemal'in tevfik fikret'ten aldığı haline yaptığı eklemeyle rehber edindim bu sözü:

    "dünyada her şey için, maddiyat için, maneviyat için, muvaffakiyet için, en hakiki mürşit ilimdir, fendir. ilim ve fennin haricinde mürşit aramak gaflettir, cehalettir, dalalettir.”

    ben bu sözü çocukluğumdan beri hiç aklımdan çıkarmadım. bu sözün de yadsınamaz katkısıyla 13-14 yaşlarımda dinden kurtulmuştum. bu yaşıma kadar en ufak batıl inanç geliştirmediysem bunu bu söze borçluyum. mustafa kemal'in bu sözü söylediği günle doğum günümün aynı olması ise beni çok mutlu eden bir tesadüftür.

    hayatıma etki eden ikinci sözü ise üniversite yıllarımda duymuştum. çok etkilendiğimi, bir ara yazıp buzdolabıma astığımı hatırlıyorum. sahibi 'dır:

    "onun (kadının) gelişmesi, onun özgürlüğü, onun bağımsızlığı kendinden ve kendisi aracılığı ile olmalıdır. ilk önce, kendisini bir seks metası olarak değil, bir şahsiyet olarak değerlendirmesi ile. ikinci olarak, herhangi birisinin kendi vücudu üzerinde hak iddia etmesini reddederek; istemedikçe çocuk doğurmayı reddederek, tanrıya, devlete, topluma, kocaya, aileye, vb. hizmetçi olmayı reddederek; yaşamını daha basit, ama daha derin ve zengin yaparak. yani, yaşamın anlam ve özünü tüm karmaşıklığı ile anlamaya çalışarak; kendisini toplumun değer yargılarının ve sınırlamalarının korkusundan özgürleştirerek."
    #196835 istenc | 4 yıl önce
    0anket 
  7. (bkz: )

    onu hesapla, bunu planla, ona şu kadar gider, bundan şu kadar gelir, şöyle yaparsam böyle, böyle edersem şöyle olur derken...

    geç bunları. yola çıkmadan neye gücünün olduğunu da neye ihtiyaç duyduğunu da kestirmek imkansız. gerçek bir darda kalma, gerçek bir zorlanma olmadan neler başarabileceğini bilemezsin. öngörüler illaki gerekli, hazırlıklı olmaya çalışmak da mantıksız değil elbette; ama hesapla kitapla çok da vakit kaybetmemek, mümkün olduğunca hızlı harekete geçmek gerek. giden zaman ömürden gidiyor.
    #234785 istenc | 4 yıl önce
    0anket 
  8. "yaşama hakkın mücadele gücün kadardır."
    -
    #196766 sirius | 4 yıl önce
    0anket 
  9. "dünlerini bugünlerine taşıyanlar, yarınlarına asla ulaşamaz"

    ben söyledim
    #196774 fiski at boku demek | 4 yıl önce
    0anket 
  10. Ünlü Fransız düşünürü (bkz: )’in “Felsefe Sözlüğü ” kitabında kullandığı “Mükemmel İyinin Düşmanıdır” sözü

    kısaca mükemmel olması beklenirse hiçbir hedefe tam olarak ulaşılamayacağını bize anlatır.
    #196810 sprezzatura | 4 yıl önce
    0anket 
  11. "küçük hatayı büyütmenin en iyi yolu; onu savunmaktır" lenin
    #197967 ritsa | 4 yıl önce
    0anket 
  12. “A mind is like a parachute. it doesn't work if it is not open.”
    -frank zappa
    #199042 comus | 4 yıl önce
    0anket 
  13. "Büyük olabilmek için büyüklerle sevişmeyeceksin; savaşacaksın."


    Doğduğum günden beri bıkmadan, usanmadan, korkmadan, vazgeçmeden, inadına;

    berdevam.
    #248179 becoolnotfool | 4 yıl önce
    0anket 
  14. her sey akar. herakleitos
    #196837 papa de elise | 4 yıl önce
    0anket 
  15. "yenilince değil, vazgeçince kaybedersin."

    yahut, beckett'in de dediği gibi:

    "hep denedin. hep yenildin. olsun. yine dene. yine yenil. daha iyi yenil."
    #197111 auchenbach | 4 yıl önce
    0anket 
  16. "hayat yüksek bir dağ olsaydı zirveye çıkabilmek için birinin elini tutmak yerine kurumuş bir dal parçasına tutunmayı yeğlerim." diye bir söz okumuştum bir yerde.

    Kişinin hayatına bir yön çizmek için rehber edindiği sözler.
    0anket 
  17. "Kendini bilen, bilmediğini bilir." Ali Rıza & Hüseyin Albayrak'ın "Batınî Nefesler" albümünün kitapçığının içinde okumuştum.
    #198134 rindvezahid | 4 yıl önce
    0anket 
  18. Bir aptalın hatasını düzeltmeye kalkmayın, sizden nefret edecektir. Bir bilgenin hatasını düzeltin, size minnettar kalacaktır.
    Anonim
    #198771 torero | 4 yıl önce
    0anket 
  19. mutluluğumuz ne zaman başlayabilir? gerçeklik diye bir şeyin olamayacağına inandığımızda.
    (bkz: )
    (bkz: )
    #199052 darthsidious | 4 yıl önce
    0anket 
  20. “ herkes kendi talihinin mimarıdır.”

    “ faber est suae quisque fortunae.”
    #199214 metodolojik | 4 yıl önce
    0anket 
  21. dinle, yoksa dilin seni sağır eder. yüzleş, yoksa kalbin seni esir eder. anla, yoksa zihnin seni deli eder.
    #199625 madgreenhorn | 4 yıl önce
    0anket 
  22. “Başkalarının insafina kalmış bir bilge olmaktansa ,kendi başına bir deli olmak daha iyi.. “
    (bkz: )
    0anket 
  23. Kazanamayacağın şeylerin savaşını yapma.
    Özellikle otuzlu yaşlara gelince artık hangi savaşı kazanıp kazanamayacağını öğrenecek tecrübeye ulaşıyorsun. Mesela yirmili yaşların başındaki “o bugatti’yi alacağım” savaşını bırakıyorsun. “Opel neyine yetmiyor” moduna giriyorsun. O zaman hayat biraz rahatlamaya başlıyor. Hatta geçmişte yaptığınız saçma sapan şeyler icin verdiğiniz savaşları düşünüp gülüyorsunuz bile.
    #200120 touareg | 4 yıl önce
    0anket 
  24. " olur, insan halidir. "
    - Kirve Memo
    #197017 el ogro | 4 yıl önce
    0anket 
  25. "şubat, ocaktan çok daha iyi. mart da şubattan daha iyi. nisan marttan zaten çok iyi olacak"

    her şeyin iyi olacağına dair umudunuzu kaybetmemeniz adına harika bir söz.
    #198131 dolores | 4 yıl önce
    0anket