(bkz: kara üçleme) üç kişilik özelliğini – 'narsisizm', 'psikopati' ve 'makyavelizm''i kapsar. her ne kadar bu üçleme kavramsal açıdan birbirinden bağımsız farklı yapıları tasvir ediyor gibi gözükse de, birbirleri ile korelasyon halindedirler ve bu doğrultuda belirli karanlık özellikleri paylaşırlar. 'benmerkezcilik', 'kayıtsızlık', 'empati' eksikliği ve 'manipülatif davranım' gibi. bunun yanında kara üçlemeye mensup kişiler uyumluluk düzeyi düşük olmaları ile, yani 'tevazu' ve 'yardımseverlik' eksikliği, yüksek seviyede 'saldırganlık', 'öfke' ve kişilerarası ilişkilerde soğukluk gibi özelliklere sahip olmaları ile bilinir. her ne kadar bu özellikler onlara ilerleme olanağı sağlasa da, 'sosyal etkileşim' yönünden zorluklar yaşamalarına sebep olur.
'narsisizm', (bkz: robert n. raskin) ve (bkz: calvin s. hall)'ın geliştirdikleri 'npi'':narcissistic personality inventory' testi ile insanlardaki narsistik karakter özelliklerininin boyutunu ölçmeyi ve 'klinik narsisistik kişilik bozukluğu'ndan ayırmayı amaçladıkları araştırmaya dayanır. narsisistik özelliklere sahip kişiler (bkz: trait theory) kapsamında 'disagreeable extraverts', yani kavgacı dışa dönük kişiler olarak tanımlanır, bu da (bkz: beş büyük faktör kuramı) ile olan negatif korelasyon ve de dışa dönüklük ile olan pozitif korelasyon uyumluluğuna dayanır. narsist karakterler paradoks görünen özelliklere sahip olmaları ile ön plana çıkar - 'özgüvenli', 'dışa dönük', 'dominant', 'kendini beğenmiş', aynı zamanda da 'çekici' ve kişilerarası boyutta eğitimli tavırların karşısında dengesizliklerin baş gösterdiği sürekli 'takdir edilme', 'dikkat çekme' ve 'onaylanma' isteği durur. bunun sebebi ise abartılı derecede pozitif, aynı zamanda da dengesiz 'öz imaj'daki bariz çelişikliktir.
narsistik karakter yapısına sahip kişilerdeki abartılı kendi kendini değerlendirme durumu objektif temele sahip olmadığı için bunu ayakta tutabilmek adına sürekli kendilerini sosyal etkileşim yolu ile sergileyerek dışarıdan desteklenme ve güçlendirilme ihtiyacı hissederler. empati noksanlığı sebebiyle de bu kişiler sık sık manipülatif, hatta aşağılayıcı davranış biçimlerine başvururlar. olumlu görüşler ve takdir bu kişilerin özsaygılarının artmasına ve de ruhsal anlamda mutlu hissetmelerine sebep olur. her ne kadar olumsuz özelliklere sahip olsalar da, narsist kişiler ilk kez iletişim kuracağı zaman çekici 'mimik' ve özgüvenli duruşları ile sevimli ve sosyal anlamda geçimli olarak kabul görürler.
- kendimi iyi bir lider olarak görüyorum. - başkalarına emir vermeyi seviyorum.
2.) 'kendini beğenmişlik' ve 'bencillik' özelinde:
- bir gün önemli bir insan olacağım. - başkalarından daha yetenekliyim.
3.) 'üstünlük duygusu' ve 'eşi benzeri olmama' durumu özelinde:
- bir gün birinin biyografimi yazmasını dilerdim. - iyi olduğumu biliyorum çünkü bunu her defasında işitiyorum.
4.) 'gösteriş' özelinde:
- alçakgönüllüluk bana uymuyor. - fırsat olduğunda gösteriş yapmaya meylediyorum.
5.) 'manipülasyon' eğilimi ve 'sömürü' özelinde:
- başkalarını manipüle etmek bana basit geliyor. - hemen hemen her olumsuz durumdan bir bahane bularak kendimi kurtarmayı başarıyorum.
6.) 'yetki' özelinde:
- hakkım olan her şeyi almadan memnun olmam mümkün değil. - eğer dünyayı ben yönetseydim, çok daha iyi bir yer olurdu.
psikopati ise buna karşılık üçlemenin en karanlık tarafı olarak nitelendirilebilir. (bkz: robert d. hare) psikopatları "insanları büyüleyip manipüle eden ve acımasız şekilde hayatlarını sürdürebilen, 'maiyet'indekileri paramparça umutları ve boş cüzdanlarıyla ardında bırakan sosyal avcılar" olarak tanımlar. tıpkı narsisizm gibi psikopati de 'afektif', davranışa dayalı, kişilerarası ve 'antisosyal' özellikleri bünyesinde barındıran bir kişilik bozukluğudur.
- başkaları hakkında endişelenmeden önce daima kendi çıkarlarıma dikkat ederim.
'sosyal güç' özelinde:
-başkaları bana kızdığında bile, genellikle çekiciliğim ile onları geri kazanabilirim.
'korkusuzluk' özelinde:
-paraşüt ile atlamak beni gerçekten çok korkuturdu.
'merhametsizlik' özelinde:
bir arkadaşım ciddi problemler yaşarken kendimi sık sık endişelenmiş halde buluyorum.
'impulsif nonkonformizm' özelinde:
-bazen sadece zevk için otoriteleri sorgularım.
'suçlamanın dışsallaştırılması' özelinde:
-öyle görünüyor ki bazı insanlar hayatımı zorlaştırmak için ellerinden geleni ardına koymuyor.
'vurdumduymazlık ve amaçsızlık' özelinde:
-aynı hataları tekrar tekrar yaparım.
'strese bağışıklık' özelinde:
- birçok insanın panikleyeceği durumlarda sakin kalabilirim.
(bkz: delroy l. paulhus) ve (bkz: kevin m. williams) 'makyevelizm''i isabetli şekilde "manipülatif kisilik" olarak tanımlar. buna göre makyavelistler menfaatleri doğrultusunda kişilerarası stratejilere başvurup, dolandırmayı ve de manipülasyonu amaçlarlar. makyavelizm, (bkz: richard christie) ve (bkz: florence l. geis)'in (bkz: niccolò machiavelli)'nin 'prens' isimli kitabında geçen 'makyavelist' ifadesini temel alan ve de bu yöndeki kişiliği ölçmeyi amaclamış yönteme dayalı araştırma ile tanınmıştır. christie'ye göre 'manipülasyon kabiliyeti', makyavelistlerin başkalarını bireyden ziyade birer nesne olarak görmeleri ve de kişilerarası ilişkilere duygusal anlamda daha az dahil olmalarını gerektirir. aynı zamanda sosyal etkileşimi çıkar odaklı algılar ve de ahlaki konular ile ('yalan söyleme', 'aldatma') pek ilgilenmezler. 'akılcılık'ları sebebi ile de, makyavelistlerin psikoz geçirmedikleri ve de eylemlerinin idealist amaçlara hizmet etmediğini, aksine odak noktasının hedeflerine ulaşmak olduğu düşünülür. daha ilerki dönemlerde 'makyavelizm''in çok yönlü bir yapı olduğu ve sadece manipülatif davranım ile sınırlandırılamayacağı yönünde araştırmalar yapılmıştır.
kadına yönelik şiddet konusunda çokça "böyle tipleri seçerseniz ...." Temalı şeyler geçiyor ya hani.. kadınlar böyle karanlık tipleri mi seviyor? Erkekler de karanlık kadınları çekici bulur mu?
Kim, ne kadar karanlık olduğunu biliyor mu acaba? Ben bu sonucu görünce şaşırdım epey. Kendime karşı pek objektif değilmişim demek.. gerçi kendimle ilgili yargım her haliyle subjektif olur sanırsam..
İlk gençlik zamanlarımda erkek arkadaşım ben karanlığım, seni üzerim diyerek terk etmişti. Beni değil karanlığını seçmişti. Olur öyle..
Biraz da bilgi:
1 "Karanlık üçlü kişilik özelliğine sahip olmak ile genel risk alma davranışı arasında anlamlı bir ilişki olduğu gösterilmiştir."
2 "karanlık üçlü kişilik özellikleri ile girişimcilik niyeti arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki ortaya çıkmıştır."