1. ile birlikte 'te bol bol kullanılan bir müzik yazısı biçimi.

    bu müzik yazısında, besteciler akorları tam haliyle yazmazlar. sadece ezgisi yazılır. bu ezginin de altına veya üstüne konulan rakamlarla icracı hangi akoru çalacağını anlar. zaten şifre de fransızca'da sayı demektir.

    ilginç olan nokta ise, icracıların notaya ve sayıya bakıp hangi akoru çalacağını anında bilmesidir. bu da demek oluyor ki, barok müzik müzisyenleri gerçekten hayvani bir müzik ve armoni bilgisine sahipmiş. günümüzdeki doğaçlama çalan caz müzisyenlerini düşünün. bu adamların da onlardan aşağı kalır halleri yok. hatta şak diye armoni inşa ettikleri için caz müzisyenleri bile bu adamların gerisinde kalmakta bence.

    eğer siz de barok dönem müzisyenleri gibi şifreli baslardan ilk bakışta armoni inşa edebiliyorsanız, günümüzde de el üstünde tutulmamanız için hiçbir sebep yok.

    ben daha aralıkları tam anlayamamış bir kişiyim, kaldı ki şifreli bas... benim için bir hayal gibi şimdilik.

    bir de boyuttan çok güzel tasarruf edilmesine sebep oluyor.

    mesela şu ara hem bach'ın flüt sonatlarını dinliyor, hem de notalardan takip ediyorum. elimdeki versiyonda klavsen notaları şifreli bas ile yazılmış. haliyle bas notalar için sadece tek bir porte var. böyle flüt notalarını daha dikkatli takip edebiliyorum. diğer türlü ekstra porteler epet dikkatimi dağıtırdı.
    0müzik terimi