insan dışında karga ve birkaç omurgalıda görülen öfke uzantısı bir duygu, davranış biçimi. birine yahut birilerine duyulan öfkenin öç alma isteğini ortaya çıkardığı zamanlarda öfkeye sebebiyet veren olayın/durumun unutulmaması, kaydedilmesi ile vuku bulur. çok ciddi meselelerde tutulan kin mevzusunu eleştirmeyeceğim fakat ota boka kin tutan insanlardan tiksiniyorum. öfke doğal bir davranıştır, kini doğurabilir ama sürdürülüp sürdürülmemesi kişiye bağlıdır. hayatında kine süreklilik kazandıran insanlar kendilerine ve dolayısıyla başkalarına eziyet içindeler.
bu ülkede kin, son yılların yükselen modalarından. ve şu an her kesime hitap ediyor. kini hayatınızın bir parçası yapmayın. bir savaşınız varsa ve malzemeniz kinse önünde sonunda kaybedersiniz.
ak-ui yeon-dae-gi'nin doğrudan bir uyarlaması olan, arkasındaki bkm ve netflix gücünü sonuna kadar kullanıp reklam gücü oluşturmuş film.
güney kore halini izlemedim ama kin'in doğrudan aynı uzunlukta olmasının istendiği belli oluyor. son yarım saatte ucu yuvarlak bırakılmış her şeyi toparlayabileceğini gösteren filmin ilk 1 saati bir suç filmine göre fazlasıyla yavan. yılmaz erdoğan'ın komiser rolünü başarılı buldum. kendisini, üzerine yapışan mükremin çıtır'dan farklı işlerde daha sık görmek gerektiğini düşünüyorum. bir intikam hikayesinin gerçekliğini yok etmek için kendisinde olmayan mimik oyunculuğunu gözümüze gözümüze sokan duygu sarışın'ın yerine, kendisine neredeyse ikizi olabilecek kadar benzeyen nihal yalçın seçilmiş olsaydı, filmi vasatın üzerine tek başına çıkarabilirmiş. çağdaş türk sinemasının olmazsa olmazı olan ses sorunu, kin'in de yakasını bırakmamış. birçok sahnede özellikle erdoğan'ın ne dediğini anlamak mümkün değil.
uyarlamasının yapıldığı güney kore filmini izleyerek karşılaştırmak, kin'in değerini ölçmek için daha mantıklı bir yol olacak bence. uyarlama olduğunu unutarak tek başına izlediğinizde hoşunuza gitme ihtimali var.
Dağlar lisana gelse de anlatsa hepsini,
Binlerce can dirilse de nakletse geçmişini!
Garbın cebin-i zalimi affetmedim seni,
Türk'üm ve düşmanım sana kalsam da bir kişi!..
Ben şurezar-ı kalbimi kinimle süslerim,
Kalbimde bir silah ile ferdayı beklerim.
Kabrinde müsterih uyu ey namdar atam!
Evladının bugünkü adı sade intikam!
"Vatanın bağrına düşman dayadı Hançerini,
Yoğ imiş kurtaracak baht-ı kara maderini.''
- Namık Kemal
"Garbın cebin-i zalimi affetmedim seni,
Türk'üm ve düşmanım sana kalsam da bir kişi!.."
- Bülent emin serdaroğlu
“Vatanın bağrına düşman dayasın hançerini, bulunur kurtaracak bahtı kara maderini”
- mustafa kemal atatürk
Aynı zaman insanları, aynı duygular, aynı yaşanmışlıklar, aynı isyanlar.
Tema ve verilmek istenen ana fikir açısından Tanzimat'la Türk Kurtuluş Savaşı arasını net şekilde yansıtıyor yukarıda sıraladığım üç pasaj ve birbirini tamamlıyorlar.