Anadolu üniversitesi radyosu. Yüksek Lisans yaptığım 2000 li yılların başında okulda heryerde denk geliyordum. Bi gun enstitü duyuru panosunda radyo programcisi olmak istermisniz yazıyordu. Merak ettim gittim. Yaklasik 20 kişi falandik. Radyodan sorumlu iletisim fakultesi öğretim üyesi yard doc ozlem hanim vardi o zaman radyonun başında. 6 ay kadar, diksiyon, fonetik, guzel konuşma, radyo programcılığı, anons hazirlama, Radyoculugun teknik kısmı vs bi egitim verdiler.
Sistem soyleydi, her saat icin bi playlist cikiyordu. Playlistte her parcanin intro suresi yaziyordu, o intro suresi kadar anons hazirlamak gerekiyordu, ne eksik ne fazla. Soz basladi mi anons bitmeliydi. Her programciya playlist 2-3 gun once veriliyordu o hazirligini yapiyordu.
Bazi kurallari vardi radyonun. Kisaltmalar uzun haliyle okunurdu. Mfo ye em ef o diyemezdiniz yani, mazhar fuat ozkan diyeceksiniz yoksa ertesi gun ozlem hoca kizardi. Her oglen 12-1 klasik muzik calardi. Parca sonrasina konusulmazdi. Turkce müzik yoktu. Sadece haftasonu 2 saat turuncu plak programinda olurdu.
Cok eğlenceli ve guzeldi. Radyoda gorevli ogrencilere bedava yemekhane karti verilirdi :) eğitim sonrasi yaklasik 1 senemi gecirdim, keyifliydi. Radoyda program yapanlardan mehmet fatih diye bi cocuk vardi, gecen ona pal fm de denk geldim. Bizim zamanimizda 101.5 di frekansi, simdi sanırım. 101.7 olmus
eskişehir anadolu üniversitesi tarafından hayata geçirilen, çok eski bir radyodur.
herhangi bir üniversite kulübü ya da etkinliği olarak gözükse de, bütün şehre ulaşabilmiş bir projedir.
(bkz: anadolu üniversitesi)
(bkz: eskişehir anadolu üniversitesi)
bu projede öğrenciler, radyoda yöneticilik yapan kişilere playlist ya da yayın formatlarıyla sunum yapar, kabul edilirler ise yayına başlayabilmektedirler.
genelde popüler kültürden uzak yayın anlayışı, 70'ler başta olmak üzere eskiye dayanan playlistler ile efsane grupları hala dinlemeyi seven şehir sakinlerine hitap etmekteyi tercih ediyorlar.
aynı zamanda üniversitenin ülke içerisindeki maddi durumunu göze alırsanız, neredeyse mevcut en iyi radyo stüdyolarından birine sahip olduğunu tahmin etmek zor olmayacaktır.
öğrencilik zamanlarımda benim de kısa zamanlı yayın yapma şansım olduğu için, direkt şahitlik etmiş bulunuyorum.
üniversite kendi sitesinde de radyoyu şu şekilde tanımlıyor zaten;
Radyo A, 16 Mart 1998 tarihinde yabancı müzik yayını yapan bir radyo istasyonu olarak Anadolu Üniversitesi bünyesinde kurulmuştur. Radyo A’da, kurulduğu günden bu yana 24 saat yayın yapılmakta, yayınların 16 saati canlı olarak gerçekleştirilmektedir. Müzik yayınlarının yanı sıra bilgi programları, söyleşiler, üniversite haberleri ağırlıklı olmak üzere haber programları da yapılmaktadır.
''Radyo A, 2000 yılının ikinci yarısından itibaren formatını CHR (Contemporary Hit Music Radio) olarak belirlemiş ve bu format dâhilinde playlist oluşturmaya başlamıştır. 2009 yılında ise Yabancı hit müziğin yanı sıra Türkçe hit müziğe de yayınlarında yer vermeye başlamıştır.
Radyo A, Türkiye’de ki en iyi radyo stüdyolarından birisine sahiptir. Ayrıca, Haziran 2005 tarihinde otomasyon sistemine geçen Radyo A, Selector’ü kullanan ilk, Master Control Sistemi’ni kullanan ikinci üniversite radyosudur.''