30 mayıs 2020 tarihinde gerçekleştirdiği spacex dm-2 görevinde uçuştan 14 dakika 10 saniye geçtikten sonra mekiğin kamerasının önünden ufo geçen şirket.
Aşağıdaki videonun 04:37:40 anından itibaren 0.25 hızda, mümkünse bilgisayar veya tv üzerinden izleyin. Telefon ile bakınca gözükmüyor.
Yörüngede dolaşan bir uzay çöpü veya mekikten ayrılan bir parça da olabilir. Ne olduğunun henüz bilinmemesi ve uçması nedeniyle UFO olarak adlandırılmasında sakınca yok.
Daha Maske ve dezenfektan üretemeyen, çok değil 1 ay önce bizden yardım alan ülkenin uzaya roket göndermesi bana mantıksız geliyor.
Bence uzaya insanlı roket gönderiyoruz ayağına büyük bir kurguya imza atmış şirkettir.
Kapitalizm üzerinden birtakım eleştirilere maruz kalan, toplumsal gerçeğimiz ve resmi ideolojimiz olan "uzanamadığımız ciğere mundar deme" hastalığının nüksetmesine sebebiyet veren, zannımca tarihe bir şekilde geçen, insanlık tarihine belki de yeni bir istikamet verecek çok ama çok önemli bir bilim olayına imza atan şirket.
Hangi gayelerle veya hayallerle böyle bir yatırıma girdiklerinin, nasıl tüm dünyaya pazarladıklarının belirli çevrelerce kahvehane sohbeti niteliğinde ve paranoyak düşüncelerle ancak flash tv'de ifade edilebilecek düzeyde yorumlandığını görmek de çuvaldızın ne kadar önemli bir nesne olduğunu bizlere tekrardan göstermiştir.
İktisadi sistem olarak kapitalizm'i benden çok eleştiren olmasın; bu konuyu ayrıca sabahlara kadar tartışırız fakat keşke her sermaye sahibi böyle buluşlara, tamamen turistik ve daha fazla kar etme amacıyla da olsa benzer yatırımlara imza atsa diye de bardağa dolu yönünden bakmak gerek diye düşünüyorum.
İster abd'nin pazarlama harikası olsun, ister musk'ın veya mevkidaşlarının parasal gücünü kullanıp şirketlerinin finansal değerini kat kat arttırması için bir araç olsun fark etmez. Dünya ve insanlık tarihi için hangi amaçla yapılırsa yapılsın, en ufak bir yenilik getirecek işlere saygı duymak gerekir.
Hayattaki tek kaygıları "katolik kilisesinin tecavüzlerini aklayarak toplumdaki din karşıtlığını nasıl önleriz, sakız orucu bozar mı, acaba belirli yaş grubundaki "çocukları" nasıl meşru bir zeminde evlendirebiliriz " gibi çağ dışı kaygılarla bir statü edinen ve buna da zorlamayla saygı bekleyenlerin olduğu bir dünyada, insan bazen "iyi ki böyle kapitalistler var." demekten de kendini alıkoyamıyor.
sayesinde abd 2011’den beri ilk defa kendi toprağından uzaya astronot göndermiş oldu. 2011’den bugüne kadar uzay istasyonuna astronot göndermek için kazakistan’dan kalkan rus mekikleri kullanıyorlardı.
1986’da challenger mekiğinin infilak edişini okulda canlı izleyen biri olarak, ne zaman uzaya bir araç yollamaya kalksalar geriliyorum. neyse ki bu da sağ salim gitti.
elon musk 'ın 2002 yılında kurduğu uzay keşfi teknolojileri şirketi. amacı öncelikli olarak uzay taşımacılığı harcamalarını azaltarak yeniden kullanılabilir roketler yapmak, uzun vadede ise mars'ı kolonileştirmek. 3 araçları bulunmakta: falcon 1 , falcon 9 ve dragon . falcon 1 ve falcon 9 yeniden kullanılabilir olması planlanan roketler; dragon ise uluslararası uzay istasyonu 'na kargo taşıyan uzay aracı.
Şirket, BFR roketleriyle birer astronot olmayan özel yolcuları Ay’a gönderme planlarını tamamladığını ve resmi onayı aldığını duyurdu. Asıl açıklama ise elon musk’ın katılacağı bir canlı yayınla 17 Eylül’de yapılacak.
bu şirketin, bu gün gerçekleştirdiği, uzay istasyonuna yeniden kullanılabilir roketleriyle (falcon 9) astronot götürme işi, kendi sermayesi, bilgi birikimi ve tasarım yeteneği ile ortaya çıkardığı ve bunu satmayı başardığı çok özel işlerden bir tanesidir.
bu tarihi bir andır, bu gün değişen bir çağın ilk adımıdır. bu gün önemi fark edilmeyen ama uzak gelecekte özellikle anılacak bir gündür. bu olumlu anlamda insanoğlunun ileri doğru attığı adımlardan biridir. bu aynı zamanda, gelecek yıllardaki dünyanın başına örülecek çorapların habercisi olan, dünya şekillenirken oluşacak durumun tuğlalarından birinin konduğu gündür.
bir anlamda uzay turizminin başladığı andır. sonuçta özel bir şirket amerika birleşik devletleri personeli olan insanları para karşılığı uzaya taşıdı. bu taşıma işine devam edecek..