çevrim akorlar, blues ve jazz müzikte oldukça fazla kullanılan akor seslerinin sıralarının değiştirilmesiyle oluşturulan akorlardır.
triad'ların iki, yedili ve diğer akorların 3 çevrimi vardır.
gitaristlerin en çok karşılaştıkları problemlerden biri bu akorların nasıl oluşturulduğudur.
burada eğer akoru mi sesiyle başlatıp akor seslerini aynı şekilde dizersek 1. çevrim akoru elde etmiş oluruz. yani;
e-g-c şeklinde kurarsak akorumuzu ; do majör akorunun 1. çevrimini elde etmiş oluruz. bas sesimiz burada mi olduğu için taksim işaretinden sonra bas ses akorda gösterilir. ve bu akor;
g-c-e şeklinde kurarsak akorumuzu; do majör akorunun 2. çevrimini elde etmiş oluruz. bas sesimiz burada sol olduğu için taksim işaretinden sonra bas ses akorda gösterilir. ve bu akor;
özet olarak akorun kök notasının bulunduğu pozisyona göre isim alan akorlardır.
bir triad ya kök durumdadır, ya da birinci veya ikinci çevrimdedir.
mesela c-e-g standart do majör triadımız. birinci çevriminde en kalın ses mi notası oluyor ve akor e-g-c haline geliyor. ikinci çevrimde de en kalın ses g oluyor ve akor g-c-e haline geliyor.
hani diyorlar ya "abi bas gitar ne işe yarıyor yeaa?", "abi kontrbas ne yeaa?" diye, işte bu adamların kafasına armoni kitabı atın o zaman da ne işe yaradığını öğrensinler.
yukarıda bilgiler ışığında bas gitar, gitaristin içinde bulunduğu akorun çevrimini belirler diyebiliriz. tabii basçı kök notalar harici bir şey çalmıyorsa o zaman öyle basçı olmaz olsun.