en az üç farklı derecedeki sesin bir arada tınlamasıyla oluşan, armonik açıdan birbiriyle kurallar ile bağlı nota topluluğudur. akort terimi ile çok karıştırılır. oysa ki akort; seslere uygun olarak enstrümanların ana tonalitesinin ayarlanmasıdır.
triad; üçlü anlamına gelip, üç ses içeren akorlara verilen isimdir.
sus2 ve sus4 akorlar gamın majör ya da minör olmasını belirleyen 3. sesi içermediği için; herhangi bir karakter taşımaz. türkçede suspended askıda kalmış demektir.
böyle olmasının sebebi de basso continuo bölümlerinin her zaman tek bir enstrüman tarafından çalınmaması. ayrıca barok dönemde icracıya da belirli sınırlar dahilinde doğaçlama yapma izni veriliyor. mesela louis marchand'a döneminde herkesin hayran olma sebeplerinden birisi de adamın hayvani bir doğaçlama yeteneğine sahip olmasıymış. johann sebastian bach gibi kafasından üç sesli füg çalan adam bile hayran marchand'a, artık siz düşünün adamdaki dehayı. tabii marchand'ın zayıf yönü, bach kadar yeni tonalitelere ve yeni müzik biçimlerine çok açık olmamasıydı. bach gibi 12 tonlu bir müziğe açık olsa belki marchand'ın hayatı da farklı olabilirdi.
1-3-5 şeklinde oluşturulanlarının temel dayanağı kök olan eksen sesinin armonik serileridir.
bir dizideki en derli aralık oktavdır (tam sekizli). buna da do majörden örnek verecek olursak do-----do' aralığını verebiliriz. böylece do majör dizisini oluşturmak için ilk adımı atmış olduk. bunu da eskiden erkek vokal-kadın vokal şeklinde elde ediyorlarmış.
do'nun harmoniklerinden yola çıkarsak, oktavdan bir sonraki düzenli ses de do' sesinin tam beşlisi olan sol' sesi. yani ortaya do---do'---sol' şeklinde bir dizi çıkıyor. o zaman do---sol----do' olarak bunu düzenlemek de mümkündür.
do---sol= tam beşli
sol---do' = tam dörtlü
dersek, tam dörtlü ve tam beşli aralıkların doğal olduklarını görebiliriz. bu sebeple bunlar, özellikle de tam beşli aralık, dünyadaki tüm müzik türlerinde mevcuttur.
tam beşli ve tam dörtlüden sonra do''''' üzerindeki e''''' sesi düzenli bir sestir. yine aynı mantıkla;
do---mi---sol---do şeklinde dizimizi oluşturmuş oluruz.
do-mi=majör üçlü
do-sol=tam beşli
o halde kök+majör üçlü+tam beşli şeklinde majör akorumuzu elde etmiş oluruz. isteğe göre oktav da formüle katılabilir.