1. insanlar nasıl oluyor da kendilerini çok önemli ve vazgeçilmez sanıyorlar? nereden geliyor bu özgüven? çok merak ediyorum cidden?
    #188178 petra von kant | 5 yıl önce
    2anket 
  2. Aslında bu konu sözlükte pek çok defa tartışıldı.
    genel kanıya katılarak sözlüğün bu yapısını ve oylamayı seviyorum.

    benim merak ettiğim şey; sanat sepet gibi konularda, film, belgesel ya da ne bileyim kimya, tıp vs gibi konularda yazılan, işte bir sözlük için olabildiğince akademik girdilerin hangi temel fikirle eksilendiğidir?
    yani savaşı mı beğenmiyor, tarihini, mekanı mı beğenmiyor, filmin çekim tekniğini mi sevmiyor nedir?

    zira "bok gibi film bence bu" düşüncesi orada olmaz ki, sadece filmin yönetmeninin, oyuncularının ya da çekildiği yılın yazıldığı bir girdi, "bence bu film dünyanın en iyi filmi" demiyor ki.
    normal olarak sözlükte bunun başlığı yok, benim bilgim var yazayım demiş kişi.

    ya da şarkı veya müzisyenler için de geçerli.

    ya da bir sanatçının hayatının anlatıldığı bir girdi?
    aynı sanatçının hayatının anlatıldığı bir kitaba, x kitabevinde göz gezdirip "bu ne lan, böyle hayat mı olur, peh" deyip yere mi atıyoruz?

    şahsi fikirlerin yürütüldüğü girdilerin oylanmasını çok mantıklı buluyorum, konuşuyoruz, konuştukça öğreniyor, kim bilir belki gelişiyor, belki geliştiriyoruz.
    bilgi girdilerinin eksilerini cımbızla alıveresim geliyor gerçekten.
    #266800 la campanella | 4 yıl önce
    5anket 
  3. 11 yıl oldu, aklımda hâlâ tek soru: manga nasıl eurovision birincisi olamadı?

    kazanan
    #255737 vera | 4 yıl önce
    6anket 
  4. 13 yaşındaki bir çocuk kendini neden nasıl asar sözlük.
    Nasıl olur haa. Nasıl. Aşık mı olmuş? Geçim derdi mi? Parasızlık mı? 13 yaş lan. 13. Onüç. Ne derdin vardı yavrum.
    Tamam meslek icabı ölüme, ölü görmeye alışığım, tamam da 13 yaş nedir arkadaş. Sapasağlam çocuk lan. Daha sabah top oynamış. Gitmiş ağaçtan meyve koparmış bir çocuk.
    Valla ben kendi çocuğumu seveceğim. Ne yaparsa yapsın kızmayacağım ve seveceğim.
    #159797 vanosss | 6 yıl önce
    0anket 
  5. Fenerbahçe otobüsünü kim kurşunladı?
    #275094 fly | 3 yıl önce
    0anket 
  6. Şimdi hep bi götü sağlama alma işi vardır ya hani. Emniyet kemerini taktıktan sonra hız yapmak, bir yere tutunup yükseklerden aşağıya bakmak, yakalanmayacağına emin olduğunda telefonla işletmek, nebleyim işte böyle şeyler.

    Sorun şu; abi bu kuşlar, olur da kanadına kramp girerse filan, tutunacak hiçbir yer olmamasına rağmen düşerim korkusu yaşamıyorlar mı?
    Geçen gün önden 6, arkadan 8. katlı bir yerin balkonunda sigara içiyorum, karşıda da böyle zebellah gibi bir bina var, 10-12 kat arasında pencere pervazlarında oynaşan serçeler. Hop oraya aman buraya atlayıp duruyorlar, kanat bile açmadan. Ya olm kafan çarpar, takılıp düşersin, bir an başın döner filan, hiç korkmuyor musun?

    Benim asıl merak ettiğim şey ise şu; hani uçak ilk kalktığında, türbülansa girip hafifçe irtifa kaybettiğinde, araçla giderken birden yer altı tüneline girince, lunaparkta gondola filan bindiysen düşüş hareketlerinde böyle bir için gider, yüreğin hop eder hani. İşte kuşlar yüksek yerden kendilerini aşağı atıp biraz düştükten sonra kanat çırpıp uçuyorlar ya, o düşüşte onların da yüreği hop ediyor mudur? İçlerinden eheheh diye böyle irtifa kaybedip yükselen var mıdır?
    hayır minnacığın yüreği misminnacık ya. o hop edişe kurban işte ehheh.

    Ulan hayvanlarla konuşamamak çok üzücü be. Uzuvlarımı kaybetme pahasına hayvanlarla konuşabilmek isterdim. Nihayetinde iletişim hareketten daha özgür. Hey gidini.
    #275244 Tukenmekte olan kisi | 3 yıl önce
    5anket 
  7. böyle bir şeye ne gerek vardı? sebep neydi? bunu merak ediyorum işte.
    #173440 lachattenoire | 5 yıl önce
    3anket 
  8. İnsanların kendine yapılmasını istemediği bir şeyi, neden başkalarına yaptığı? Sonra kendilerine yapılmasını istemediği şey yapılınca neden zeytinyağlık yaptığı gibi kısır döngüsel şeyleri merak ediyorum
    #191610 sleeping sun | 5 yıl önce
    6anket 
  9. burada neden 45 dakika uğraşılıp yazılan, ünlü bir sanatçı hakkındaki bilgi ve sanatsal yorum içeren bilmem kaç karakterli girdi, bir yazarın kendi nick başlığına yazdığı goygoydan daha az okunup, az yorumlanıp, az beğeniliyor?

    (bkz: )
    #259250 major tom | 4 yıl önce
    4anket 
  10. akp sonrası günler...

    umarım her şey yine aynı hamam aynı tas gitmez. akp'nin hatalarından ders çıkartırlar.

    yine de türk halkının tarihten ders çıkarmama huyunu göz önüne alırsak aynı şekilde gidecek gibi...
    4anket 
  11. Teknoloji çok ilerledi beni artık şaşırtmayacak düzeye geldi fakat eski bir şeyi çok merak ediyorum.

    Hugo'yu tuşlu ev telefonu nasıl yönlendiriyordu onu çok merak ediyorum.
    Bu benim için büyük gizem
    #264573 migfer tokmakel | 4 yıl önce
    2anket 
  12. bu halkın soru sorana ayar verme, ezme çabası nereden geliyor cidden merak ediyorum.

    Bugün bir sitede hakim olmadığım bir konu hakkında kafama yatmayan bir konu ile ilgili soru sordum. "oo, o da bir şey mi, sen x görmemişsin" diye gelen cevapların haddi hesabı yoktu. e dostum konumuz o değil ki, ben cahilim zaten, onu da görmedim, haklısın, ama niye ayar veriyorsun?

    reddit'te herhangi bir hobi sayfasına gidin, o kadar basit sorulara o kadar güzel ve anlayışlı cevaplar geliyor ki, cevap verenlerin yanaklarını sıkasım, "seni üzeni ben üzerim" diyesim geliyor. sonra kendi gerçekliğimize dönünce kapsülünden taze çıkan neo gibi hissediyorum.
    #274771 siyah zeytin | 3 yıl önce
    2anket 
  13. neden bu ülkede doğduğum.

    eskiden neden "bu zamanda doğdum?" da diyordum. ama her şeye rağmen, yaşanabilecek çağların en iyisinde yaşıyorum galiba. gerçi şu da var:

    “Zamanların en iyisiydi, zamanların en kötüsüydü, hem akıl çağıydı, hem aptallık, hem inanç devriydi, hem de kuşku, Aydınlık mevsimiydi, Karanlık mevsimiydi, hem umut baharı, hem de umutsuzluk kışıydı, hem her şeyimiz vardı, hem hiçbir şeyimiz yoktu, hepimiz ya doğruca cennete gidecektik ya da tam öteki yana – sözün kısası, şimdikine öylesine yakın bir dönemdi ki, kimi yaygaracı otoriteler bu dönemin, iyi ya da kötü fark etmez, sadece ‘daha’ sözcüğü kullanılarak diğerleriyle karşılaştırılabileceğini iddia ederdi.”

    (bkz: )
    3anket 
  14. şimdi 1400 küsür sayılı oda, dev bir saray, efenime söyliyim marmaris'te orda burda saraycıklar, topkapı'nın bir bölümü, orası burası neyse ne.
    yani tüm bunları bırakabilecek halde, öylece oturmuş, atılacak oylara göre hareket edeceğini nasıl düşünebilirim. buna nasıl inanabilirim? öylece kaderine razı, sonucu beklediğine, halkın iradesine razı, bir yandan da "hanım toplansak mı, ne olur ne olmaz" dediğine nasıl inanabilirim?

    ben tatile gittiğimde 1 hafta otelde kalsam saçma sapan dağılıyorum, toplanamıyorum. döneceğimi bile bile.
    ya o.
    yarınlar olmamacasına, senelerdir.
    dile kolay kaç sene, kaç mekan.
    orada o koca sarayı bırakıp gideceğini nasıl düşünebilirim.

    çok zorlanıyorum sevgili dostlar.
    #286530 la campanella | 2 yıl önce
    11anket 
  15. hayatım şu an olduğundan başka türlü olabilir miydi acaba, bunu gerçekten merak ediyorum. hatta şu an ben olmayabilir miydim?

    mesela ankara başkent ilan edilmesiydi ben dünyaya gelir miydim?

    ne alakası var demeyin, annem sivaslı, babam kayserili. bunların aileleri o ya da bu sebeple göç ederken neden ankara'yi tercih etti? mesela ankara başkent olmayıp küçük bir kasaba olarak kalsaydı, büyükbaba ve dedelerim kendilerine ankara'dan başka bir destinasyon seçmezler miydi? öyle ya daha büyük bir yerden bir kasabaya göç etmek görülmüş şey midir?

    peki onlar ankara'ya gelmeseydi annem ve babam sırf ankara başkent diye ankarada kurulan bir üniversitede tanışıp evlenebilir miydi? belki kayserilinin oğlu istanbul'a sivaslinin kızı da izmir de okuyacaktı. ama ikisi de babalarinin ankaraya göç etme tercihinin belirleyiciliginde (dikkat edin onu da ankara'nin baskent olmasi belirledi) ankara'da bir üniversitede bir araya gelip beni yaptılar.

    bu işin biraz eğlenceli kısmı, peki hayatımda ilk kırılma anı neydi ki bu beni şimdi bulunduğum hayata sürükledi?

    bazı kırılma anlarım var, ve eminim bunlar yaşadığım şeyleri belirledi. (bkz: )
    #174036 little thirty | 5 yıl önce
    2anket 
  16. bağzı insanların; bazı insanlarda bulunan yaşama sevincine ve bitmek bilmeyen enerjilerine tahammül edememesinin sebebi neydi ki ?
    bağzı insanların sürekli dayanılmaz bir melankoliye sahip olmasının ve her konuda ağlamasının sebebi neydi ki ?
    psikolojik problemleriniz var ise kendiniz için de diğer insanlar için de bir uzmanla görüşün.
    yok sadece ilgi çekmek ise; lütfen gidin, ruh emici gibi etrafta dolanmayın. salın bizi.

    yahu o değil de bu yaşama sevincini sömürmek istemenizin temel sebebi ne gerçekten ?
    #188195 gece ucan kedi | 5 yıl önce
    8anket 
  17. kocaeli şehrine ek getirdiğimizde, "n" harfi koymalı mıyız?

    ben hep "kocaeli'de" olarak kullanıyorum ama koca koca gazeteler hep "kocaeli'nde" olarak yazıyor .

    aynı durum tunceli ve kırklareli şehirleri için de geçerli.

    kocaeli'ne vs kocaeli'ye
    kocaeli'nden vs kocaeli'den
    kocaeli'nde vs kocaeli'de
    tunceli'nde vs tunceli'de
    kırklareli'nden vs kırklareli'den

    ilk kullanımlar bana yanlış geliyor.
    #251285 ben buyum abi ya | 4 yıl önce
    5anket 
  18. Muhtelif yemek siparişi verme uygulamalarından restorana karar vermek için yorumlara göz atmaya başlayınca açlık hissinin kaybolması ya da "aslında çok aç değilim" noktasına varılması oranına dair istatistiksel bir çalışma var mıdır? Müşterilerin Menfi görüşlerini okudukça yemek yemekten vazgeçenler çoğunlukta olabilir mi?

    Bilgi yalnızca güç değil aynı zamanda kuvvetli bir caydırıcıdır da.

    Ps: Bilgi ve eylemsizlik ya da hareketsizlik arasındaki korelasyon kovuşturulsun derdine düştüm bir akşam üzeri.
    #257910 ruz | 4 yıl önce
    3anket 
  19. Güneş bedavayken güneş kremi neden bu kadar pahalı?
    #258605 albaykus | 4 yıl önce
    10anket 
  20. bu siktimin pantolon bedenleri neden kimse anlamasın diye yapılmış ki acaba? olm yok ki böyle bi beden. her türden pantolon var bende. hiç birinde böyle şeyler yazmıyo. neden t-shirt alır gibi pantolon alamıyorum amk ben.

    delirdim, evet.
    #259785 mangetsu | 4 yıl önce
    1anket 
  21. Tüm şarkıcılar öldüğünde şarkıları kim söyleyecek?
    4anket 
  22. sözlüğü bırakan her yazar neden takibi bırakıyor? olayı ne yani, sözleştiniz mi aranızda? raconu mu var bunun?
    #263690 opethian | 4 yıl önce
    2anket 
  23. farklı isimlerle profil açıp, kendi kendine yorum yazıp, kendi kendine oy vermenin mantığı?
    hayır birinde çok ağdalı yazarsın, birini ergen gibi yazarsın falan azıcık zeka kırıntısı olur anlarım.
    acaba diyorum tam olarak yapılmak istenen de bu mu? iyice muamma yani.
    #276022 la campanella | 3 yıl önce
    17anket 
  24. osmanlı imparatorluğu zamanında "biz selçuklu torunuyuz" diyen olmuş mudur acaba?
    #281436 bachophile | 2 yıl önce
    5anket 
  25. yönetimdeki kişiler "kim favlamış ulan bir girdiyi?!" diye ya da "helal lan bizi kötüleyen girdiyi kötülemişler bakiyim kimmiş bunlar" diye düşünüp bir şeyler yapıp server, back-end, yazılım vs. girip kimin favladığına yahut kötülediğine bakmış mıdır?
    #282520 yavuzthehun | 2 yıl önce
    0anket