meme kanseri nedeniyle mastektomi ameliyatı geçiren kadınlar için kullanıyorum bu terimi. hem tek memeli kalıyorlar, hem de hastalıkla savaş veriyorlar. modern çağın amazonları onlar.
tüm hayatlarını silah eğitime adayan, köyleri yağmalayıp kız çocuklarını kaçırıp kendisine katan, çevik ve dayanıklı tarihin en acımasız kadın savaşçıları. bu saydığım özellikler neredeyse herkes tarafından bilinir, gerek popüler kültür gerek eski edebiyat eserleri olsun kendilerinden çokça bahsedilmiştir. bunların yanında, insanın aklına gelen ilk soru tarihçiler tarafından da uzun süre tartışılmıştır; yaşayış tarzları ve betimlemeleriyle gerçek hayattan çok mitolojik karakterleri andıran amazonlar gerçekten var mıydı yoksa nesiller boyunca aktarılmış köylü hikayelerinin kurgusal parçaları mıydı?
amazonlardan bahseden ilk yazarlardan birisi homeros'tur. bu önemli çünkü homeros'un yazdıkları uzun bir dönem avrupalılar tarafından gerçekliği olmayan kurgu eserler olarak görülmüştü ancak 1870'lerde gerçekten troya keşfedilmeye başlayınca şok etkisi yaratmıştı hatta bunun üzerine uzun bir süre atlantis de aranmış ancak sonuca ulaşılamamıştı. amazonlardan, ilk kaynaklarda troya'nın savunmasına yardımcı olduklarından bahsedilir. kendilerinden bahsedilen diğer önemli olay, büyük iskender ile müzakare etmeleridir. bunların yanında sadece yunan kaynaklarında bahsedilmemiş ilk rus kroniklerinden birisi olan (yazım tarihi 12.yy'ın başı) ''ilk vakayiname(повесть временных лет)'' adlı eserde de kendilerinden bahsedilmiştir. bunlara ek olarak, modern ukrayna topraklarında ve karadeniz'e bitişik bölgelerde, arkeologlar silahlarıyla birlikte gömülmüş olan kadın savaşçıların bulunduğu höyükleri bulmuşlardır.
tüm bunlar, büyük oranda amazonların gerçekten var olduğunu kanıtlar gibi gösteriyor ancak karşı tarafın tezleri de boş ve kenara atılacak türden değil.
ilk olarak, büyük iskender'in döneminden sonra kendilerinin yaptığı herhangi bir askeri saldırıdan bahsedilmemiştir sanki ortadan kaybolmuşlar gibi. amazonlarla ilgili sonraki tüm hikayeler geçmişte yaptıklarından bahsetmiştir güncel olaylardan değil. eğer, amazonların düşman herhangi bir topluluk tarafından tamamen yok edildiğini söylersek böyle geniş çapta bir olay neden herhangi bir kaynağa yansımamıştır? diğer bir güçlü tez ise amazonların başlangıçta ne kadar güçlü savaşırlarsa savaşsın gerçekte olamayacak kadar saçma bir düzen içinde hikayenin sonunda sürekli kaybettiklerini görürüz. bu, genellikle kadın düşmanı olarak nitelendirilebilecek antik yunan şairleri ve tarihçileri tarafından kadınların ne yaparlarsa yapsın erkeklerle eşit olmadığını, savaşa katılmaktan ziyade aileleriyle ilgilenmesini gerektiğini söyleyen bir öğretiye çok benziyor. amazonların var olmadığını savunan tarihçilerin bir başka görüşü de tam aksine kadınların ülke için zor zamanlarda kocalarıyla yan yana savaşmaları için bu türden hikayelerin uydurulduğu görüşüdür.
bugün büyük oranda kabul edilen görüş, kendileriyle ilgili arkeolojik buluntuların ve kaynakların bolluğundan ötürü yüksek ihtimalle var olduklarını ancak büyük iskender zamanından sonra yavaş yavaş güçlerinin azaldığını ya da başka topluluklara karışarak asimile olduklarına inanmaktadır. yunan şairlerinin kendilerinden bahsettiği çok sayıda efsane ise karşıt tezlerin en büyük kaynağı olmuştur. tarihçiler, amazonların efsanevi yunan kahramanları ile savaşmaları ya da tanrı-tanrıçalarla ilişkilerini okuduğunda amazonların varlığından şüpheye düşmüşlerdir.