eski çalıştığım iş yerinde sonradan görme zengin patronum samsung s6'nın piyasaya çıktığı günün sabahı şoförünü bir elektronik mağazasına gönderip bu telefondan satın almıştı. Birkaç gün sonra üretim atölyesinde gezerken bu telefonun aynısından bir işçide görmüş, kendi odasına girer girmez telefonu duvara fırlatıp; S..erim lan böyle telefonu. İşçi de bile var demişti. Daha sonra arabasından Türkiye'de bulunmayan nexus marka bir telefon getirmiş. Bu hikayeyi kendisinin sağ kolu olan üretim müdürü arkadaş bana anlatmıştı.
Tam züppe hareketi değil mi. Bu sebeple snop etkisinin diğer adı "züppe etkisi" olarak geçer.
Tanım olarak: Kişilerin fiyatı düşen bir mala olan taleplerinin negatif dışsallıklar nedeniyle azalmasına snop etkisi denir. Bir malı çok fazla kişi kullanıyor diye o malı tüketmeme eğiliminde olan snoplar düşük gelirlilerden ayrılmak için fiyatı düşen maldan daha az alırlar.
Daha açıkçası; alt ve orta gelirli insanlar kendilerini önemli hissetmek için yüksek fiyatlı ürünleri alma gayretindeyken, üst gelir grubuna sahip olan kişiler kendilerine hitab eden bu ürünü ayrıcalıklı olduklarını göstermek için tercih etmezler.
Değerli yazar @medusanın ukdesidir. kendisine teşekkürü bir borç bilirim.
hindistan'da araba alamayan fakir kesim için 2000 dolara tata nano diye bir araba ürettiler. 2000 dolara araba sahibi olmak gerçekten mucize gibiydi. peynir ekmek gibi satmasını beklediler. fakat cevap tokat gibi oldu. kimse almadı.
nedeni çok acı.
hiç bir fakir 2000 dolarlık arabaya binmek istemiyordu.
snop etkisi sadece zenginde olan bir kavram değildir. malesef hepimizde vardır.
özellikle sonradan görme diye adlandırılan zümrede çok sık görülen davranış biçimidir. ön plana çıkartabilecekleri bir karakteri, bilgisi, yeteneği, özgüveni olmayan bireylerde diğer kişilerden itibar görmek için maddeden fayda ummaları sebebiyle ortaya çıkar.