14. ve 17. yüzyıllar arasında avrupa'da meydana gelmiş bir olaydır.
1374 yılında roma imparatorluğu'nda aachen'den yayılan salgında; kadın, erkek veya çocuk fark etmeksizin binlerce insan düzensiz bir şekilde, ölene kadar dans ettiler.
dönemin müzisyenleri bu salgını durdurabilmek adına müzikle onlara eşlik ederek ritme ayak uydurmalarını, daha sonra ise ritmi keserek bu dansları durdurmayı amaçladılar fakat bu da çoğu zaman ters tepti ve daha fazla insanın dans etmeye başlamasına sebep oldu.
bu salgında en fazla kayıp 1518 yılında strazburg'da verildi. bir kadın dans etmeye başladı ve diğer insanlar da ona eşlik ettiler. bir haftayı geçmeden 34 kişi kadına eşlik etti. ay sonunda ise 400 kişi kalp krizi, felç, yorgunluk gibi sebeplerden dolayı hayatını kaybetti.
kendi istekleriyle yaptıkları görüşünü benimseyen teorilerde; kendilerini stresten arındırma ve dönemin yoksulluğunu kafalarından atma düşüncesiyle dansa başlayıp daha sonra bir tür transa girerek kendilerine gelemediklerinden bahsedilir. başka bir teorideyse; fiziksel bir nedene sahip olmayan fiziksel semptomların insanları etkilediği ve sosyal bir etki-tepki durumu meydana getirdiği bir kitlesel isteri durumu olduğu öne sürülür. modern teoriler ergot mantarının zehirli ve psikoaktif kimyasal ürünlerinin neden olduğu gıda zehirlenmesinden kaynaklandığını içerse de bu insanların neden durup dururken ölene kadar dans ettikleri ve diğer insanların da buna katıldığı konusunda henüz bir fikir birliğine varılabilmiş değildir.