1980 yılında avrupa'nın dünya GDP payı %30'du. Türkiye'nin avrupa rüyasını saplantı haline getirdiği 90'larda bu hala %25'ler seviyesindeydi. Bugün bu oran %15'in altında, 10 yıl içinde %10'un altına düşeceğini söyleyenler çoğunlukta. burada .
market capitalisation da benzer şekilde hayırlı bir yere gitmiyor .
dünyanın parası akarken yüksek işsizlik maaşıydı, abidik gubidik grevcilik oynamaktı, şu yardım bu yardım dağıtmaktı rahatmış. Bir de dünyaya "bakın biz ne kadar sosyal devletiz" cakası satmak kolaymış. Ama bu; arkadaşları saçma sapan bir bürokrasiye, özel şirketlerde bile birbinden habersiz ve hatta zıt departmanlara, üretim azalmasına yönlendirmiş.
anektodik bilgiler:
* koca avrupa şirketlerinin dev projelerine bakıyorum; sayısallaşmada, değişim yönetiminde, prosess iyileştirmedeki ilkelliklerine inanamıyorum. Vallahi brezilya falan ilerici bunların kodamanından.
* geçen hafta kariyerlerinde oturaklı iki bilim insanı ile yemekteydik, ortalama bir amerikan şehrindeki ortalama bir araştırma bütçesini duyunca apışıp kaldılar. "biz bunun beşte biri para için bir sene form dolduruyoruz" diyorlar. bilimde de zaten durum şu (barların kalınlığı toplam parayı gösteriyor. )
*3-4 senedir spor olsun diye iş bakıyorum. amerika, arap ülkeleri ve hatta çin firmalarının aynı pozisyon için verdiğinin utanmasalar yarısını verekler.
hala dünyanın sayılı bölgelerinden elbette, nokta atışı mükemmel pozisyonlar ve hayatlar da bulunur. hayat seçmek veya yatırım yapmak için daha bin türlü detaya bakmak gerekir. genel manzara anlattım.