öncelikle her zamanki gibi piç erkeğin ne olduğuna karar vermek lazım.
suçlu erkek = piç erkektir gibi bir tanım söz konusu değil. evet, kriminal tiplerden hoşlanan kadınlar da var ve onun psikolojide ayrı bir ismi var, bonnie ve clyde sendromu diye. hibristofili/#264262 suçlu erkekleri piç erkek saymak doğru değil, adı üstünde onlar suçlu.
ek olarak, sürekli olarak benzer tiplerde erkeklerle birlikte olup sürekli olarak hüsrana uğrayan kadınlar için yineleme zorlantısı göz önüne alınabilir. başlığı kilise avlusu doldurmuştu daha önce ama silmiş. kısaca; kişinin bilinçdışı olarak geçmişte yaşadığı travmatik veya olumsuz deneyimleri yeniden yaşama eğilimi diyebiliriz. çünkü farkında olmasalar da bir şekilde bu deneyimleri "kontrol altına almak" veya "düzeltmek" isterler. başarılı olamadıkları sürece orada takılı kalacaklardır.
piç erkeği belli sınırlar dahilinde netleştirmek mümkün olmadığı için bu başlığa yazdığım alıntı benzetmeyi bırakayım. kadınların piç erkek tercihi/#288364 "kadınların onlarla kardan adam yapan erkekler yerine onlara kartopu atan erkek tercihidir"
bu konuda 2016'da yazılmış bir doktora tezi var. "Do Bad Boys Finish First? An Investigation of a Lay Theory of Heterosexual Women's Mate Preferences" scholarworks.umass.edu/...
çalışmada erkekler dört gruba ayrıldı. bad boys (bizim piç erkek bu olabilir), nice guys(bizim efendi erkek bu olabilir), heroes, losers. kadınlardan bu prototiplere göre bazı özellikleri değerlendirmeleri istendi.
(ben karşı cinse ne kartopu atabilen ne de onunla kardan adam yapabilecek sosyal yeteneklere sahip olan birisi olarak losers sınıfına giriyorum.)
sonucunda:
dominantlıkta
bad boys ve heroes daha yüksek puan aldı. nice guys ve losers daha düşük kaldı.
destekleyicilikte:
heores ve nice guys daha yüksek puan aldı. bad boys ve losers daha düşük kaldı.
fiziksel çekicilikte:
heores ve bad boys yüksek puanları aldı, losers en düşük puanı aldı, nice guys arada kaldı.
kadınlar kısa süreli ilişki için piç erkeği, uzun süreli ilişki için efendi erkeği tercih ettiler. ancak heroes hem kısa süreli hem uzun süreli ilişki tercihi için ilk tercih oldu. losers ise her iki ilişki türü için de sonuncu sırada yer aldı.
kaygılı bağlanan kadınlar daha çok dominant erkekleri (bad boys, heroes) tercih ederken, kaçıngan bağlanan kadınların destekleyici (nice guys ve heroes) erkeklere daha az cinsel ilgi duyduğu gözlendi.
özgüveni yüksek kadınlar nice guys'ı tercih ederken, özgüveni düşük kadınlar bad boys'u tercih etti.
yine 2005'te yapılmış bir çalışmada (Young Women's Dating Behavior: Why/Why Not Date a Nice Guy? )(link.springer.com/... kadınlar fiziksel temas olmadan bir erkekle sohbet etmek ve bağlılık istediklerinde nice guys'ı seçmiş, eğlence ve fiziksel temas istediklerinde bad boys'u tercih etmiş. bahsi geçen doktora çalışması da bunu doğrular nitelikte bazı bulgular bulmuş.
üşenmezsem ileride daha çok şey okuyup hakkında yine yazarım.
ekleme: aynı çalışmalardan yararlanarak daha az resmi bir dille yazılmış blog yazısı: www.psychologytoday.com/...