bu başlık kişiye özel bir başlıktır
-
Bugünkü yazının konusu internet üzerinden yayın yapan kamera kurmak. Geçenlerde ihtiyaçtan dolayı kurunca aslında bu aşamaları anlatan basit bir yazının işe yarayabileceğini düşündüm.
Aslında bir kaç tane aşaması var. Anahtar kelimeler ile anlatarak özetleyeyim. Çünkü detaya girersem çok uzun olacak.
1- IP Kameranın seçimi ve kurulumu: rtsp özelliğine sahip bir ip kamera olmalı. rtsp internet üzerinden görüntü aktarımı için kullanılan bir iletişim protokolü. Genellikle bütün IP kameralarda bulunur. Piyasaya çin malı kameralar hakim. Genelde telefon üzerine kurulan programlar ile ihtiyaç duyulan ayarları yapılabiliyor. Bir çok insan için telefon üzerinden izlemek yeterli, fakat sabit kamera kurup internet üzerinden izlemek isterseniz rtsp bilgilerini edinmeniz gerekiyor. bir çok üretici için rtsp adresi standart olarak
rtsp:\\< ip adresi>:554
formatında oluyor Elinizdeki kamera için ayarlar altında "yerel uygulama" gibi bir isimle rtsp adresini bulabilirsiniz. güvenlik için kullanıcı adı ve şifrenin de eklendiği adres ile birlikte aşağıdaki gibi olabilir:
rtsp://< kullanıcı adı>:< şifre>< ip adresi>:554/live/ch0
Yerel ağınız üzerinden vlc uygulaması ile kameranızın görüntüsünü izleyebilirsiniz.
Bu adımda ne yaptık. "ey kamera, lazım olduğunda senden rtsp ile görüntü alacağım adresi bana ver" dedik.
2- Kameranızın kendi ağınızda her zaman aynı adresini sağlamak: Bunun için modeminizin sahip özellikler önemli. 2 yol var:
a- Modem dhcp adres dağılımını 192.168.x.2 den değil, 192.168.x.20 veya daha yüksek adresten başlatıp, 192.168.x.2- 192.168.x.19 arası aralığı el ile adreslemek istediğiniz cihazlar için ayırmak. Bu biraz zor olan yol. Ayrıca her kamera bunu desteklemeyebilir.
b- Modem üzerinden dhcp ayarlarına girip, kameranızın otomatik olarak almış olduğu adresi ve mac adresini eşleştirmek. Bu sayede o adres sadece kameranız için sabitlenmiş olacak. Huawei modem için 192.168.1.1 adresine giriş yaptıktan sonra sırası ile yerel ağ -> lan arayüzü -> dhcp -> + yeni statik ip oluştur ile bu atama işlemini yapabilirsiniz.
3 - Port yönlendirme yapın: rtsp için 554 TCP/UDP portlarını yönlendirmeniz gerekiyor. Huawei modem için bu ayarı internet -> port yönlendirme -> yeni bağlantı noktası adresleme ile yapabilirsiniz.
Bu adımda şunu dedik. "Ey modem. Sana bağlı şu numaralı cihaza hep aynı adresi ver. Adresi belli olsun"
Protokol: TCP / UDP
Uzak Kullanıcı: < boş kalacak>
Dış Başlangıç Portu:554
Dış Bitiş Portu:554
Yerel Kullanıcı: < kamera ip adresi> 2. adımda sabitlenmesini sağladığımız adres buraya yazılacak.
Yerel Başlangıç Portu: 554
Yerel Bitiş Portu:554
Adresleme Adı: RTSP (isterseniz cici kuş falan da yazabilirsiniz, önemli değil)
Bu adımda yaptığımız işin anlamı şu. dedik ki "ey sevgili modem. internet üzerinden birisi gelir senin 554 numaralı posta kutuna mektup bırakırsa onu al kameranın 554 numaralı posta kutusuna bırak"
4- dinamik dns ayarlarını yapmak. Eskiden dyndns ücretsizdi, bir çok modem destekler. Ancak son dönemlerde modemler tarafından desteklenen dinamik dns sitelerinin ücretsiz versiyonları bir ay gibi sınırlı süre ile destek veriyorlar. Bu nedenle evinizde arada sırada açtığınız bir bilgisayarınız varsa duckdns.org kullanmanızı önerebilirim. www.duckdns.org/... adresinde hesap açın. keltox.duckdns.org gibi bir adres alın. IP adres güncelleme için bilgisayarınıza program kurun. 5 dakikada bir kontrol ederek gerekirse güncelleme yapıyor. vpn kullanınca ne yapıyor bilmiyorum.
Bu adımda yaptığımız işin anlamı şu. dedik ki "ey sevgili duckdns. Benim modem açılıp kapandığında, elektrik gidip geldiğinde adresi değişir. senden keltox.duckdns.org adresini aldık. Sana modemin yeni adresini söyleyeceğiz. Sen de "keltox.duckdns.org" adresine geleni bildirdiğimiz adrese yönlendir.
5- ilk adımda aldığınız rtsp adresinde 192.168.x.x li IP adresinizi bulup onun yerine duckdns üzerinden aldığınız adresi yazın. Yani
rtsp://VG9K4TQI:Emo%2C%2F1sY*X.1%2BRGa@192.168.1.32:554/live/ch0 olarak belirlediyseniz bunu
rtsp://VG9K4TQI:Emo%2C%2F1sY*X.1%2BRGa@keltox.duckdns.org:554/live/ch0 şeklinde değiştirebilirsiniz.
Bu adımda şunu demiş olduk. "ey kamera, artık sana evimdeki yerel bilgisayardan değil, internetlerden ulaşacağım gözün aydın" dedik.
Bu aşamadan sonra internette evdeki bilgisayarımız hariç herhangi bir bilgisayarda VLC uygulaması ile yukarıdaki adresten ulaşabiliriz. İçeriden erişince yönlendirmiyor zındık modem. Başka şeyler söylüyor.
6 - Kamera zayıf, modem zayıf. En fazla bir kişi izleyebilir durumda oluyor. Ayrıca vlc ney la? bunu bir tarayıcı (browser) üzerinden izlemek lazım. Ama rtsp destekleyen hiç bir tarayıcı yok maalesef. Codec değiştirmek gerekiyor. bunun için iki seçeneğimiz var.
a- ffmpeg.exe uygulamasını sürekli açık tutacağımız bir bilgisayarda çalıştırıp kameradan alınan görüntüyü başka formata dönüştürmek. E bunu yapacaksak zaten 3, 4 ve 5. adımlara gerek yoktu. Yapıp youtube üzerinde yayınlayabiliyorduk. Teorik olarak. Pratikte biraz zorluyor. ffmpeg.exe her bilgisayarda verimli çalışmıyor.
b- rtsp.me adında rtsp.me/... adresinden erişilebilen bir site var. Buraya gidip ücretsiz hesap açıyoruz. 5. adımda aldığımız adres(ler)i buraya giriyoruz. Birden fazla yayın olabilir, hd yayın çıkışı varsa ayrı adres olarak girebilirsiniz.
Bu site bizim kameraya ulaşıp hem görüntüyü birden fazla izleyiciye ulaştırmak için çokluyorlar, hem de tarayıcı ile açılabilir hale getiriyorlar. Burada da çeşitli ayarlar var. Örneğin yayın sesli olsun, sessiz olsun; udp olsun / tcp olsun gibi seçenekler. Tercihim udp. Yağ gibi akıyor görüntü. Şaka len şaka. Nereye akıyor. Çin malı kamera kullanıyoruz neticede. Ama TCP den daha iyi oluyor. Ayrıca yayın kaç dakika sonra otomatik dursun ayarı da var.
Sonrasında size
rtsp.me/...
gibi bir adres veriyor. Oradan kameranız izlenenebilir oluyor.
alternatif yöntemi de var. Tek adım. Kel bi arkadaşınıza yemek ısmarlıyorsunuz. O yapıyor. Çok yiyor hınzır. Önüne ekmek falan atın. Bandırıp yesin doymaz yoksa.