2015 yılı için sürdürülebilir kalkınma endeksi'nde birinci sıraya yerleşmiş ülke. yani ekonomik kalkınmasını, çevreyi en az kirleterek gerçekleştiriyor.
peki, çok da kalkınmış gözüyle bakılmayan küba’nın sırrı nedir? 90’lı yıllarda abd ambargosu ve Sovyetler birliğinin dağılmasının ardından ekonomisi çöken küba, en büyük yatırımı turizme yaptı ve bunu yaparken diğer karayip ülkeleri gibi kontrolsüzce her yere otel vb yapılar dikerek yapmadı. o devirde hiçbir ülkenin yapmadığı kadar çevreye önem verdi. doğal kaynakları koruyup, karbon ayak izini en azda tutmaya çalıştı ve tüm bu çabalar, ülkenin sürdürülebilirliğine büyük katkıda bulundu.
Castro ayrıca o dönemde halkını bahçelerini tarlaya çevirip, kendi sebze ve meyvelerini yetiştirmeye teşvik etti. bu küçük girişimler küba’nın tarımını büyük bir oranda geliştirdi, ki tarım sürdürülebilirlikteki en büyük unsurlardan biridir.
turizminde kontrolsüz gelişime engel oldu demiştik ve bu sayede küba’nın denizi ve kıyıları da tertemiz kalmayı başardı. dolayısıyla ekosistem diğer karayip ülkelerinden daha güçlü oldu. mercan kayalıkları turizmi desteklerken, balıkçılık hem küba halkı, hem de turistler için bir cennet oldu. küba, mercan kayalarının tek parça hâlinde olduğu, bir kısmının zarar görmediği dünyadaki tek ülke.