satış işlemi sırası tapu müdürlüğü personeli evi satan kişiye parasını alıp almadığı sorar. ve oradaki beyana istinaden satış gerçekleşir. yani, tapu müdürlüğünde imzalar atıldıktan sonra "ben aslında paramı almamıştım..." demenin bir faydası yok.
aynı şekilde, önceden parayı vermek de risktir. satıcı kötü niyetliyse parayı alır ve tapu müdürlüğüne gelip satış imzalarını atmaz. bu durumda da alıcı mağdur olmuş olur. o parayı ne amaçla verdiğini ispatlayamazsa mahkeme süreci de fayda sağlamaz.
bu doğrultuda, bir konut satışı sırasında doğru olan eylem tapu müdürlüğünde imzalar atılırken para alış verişini de gerçekleştirmektir. bununla birlikte bu eylem beraberinde büyük risk de doğurur. atıyorum cebinde beş yüz bin tl ile sokağa çıkmak gibi...
hem alıcı, hem de satıcı için en mantıklı hadise bloke çek kullanmaktır. bloke çek yüzde yüz nakit karşılığı olan bir çek türüdür. alıcı ister kredi kullanıyor olsun, isterse olmasın, satın aldığı evin bedelinin tamamını bankaya yatırır ve anlaşılan tutar kadar satıcı adına bloke çek düzenlenmesini talep eder. banka, müşteri hesabından tüm tutarı çekerek bankaya ait olan bloke hesaba aktarır ve söz konusu bloke çeki düzenler. bloke çek şahsa düzenlenmiş ve yüzde yüz karşılığı olan bir çektir. arkasında söz konusu tutarın banka nezdinde bloke edildiği bilgisi bulunur. haliyle karşılıksız çıkması mümkün değildir. alıcı söz konusu bloke çekle tapu müdürlüğüne gider. tapu müdürlüğünde imzalar atılırken satıcının adına düzenlenmiş bloke çeki teslim eder. imzalar atılır. satıcı da tapudan çıkıp elindeki çeki bankaya giderek nakde dönüştürür.
haliyle, bir ev alırken de, satarken de en mantıklı iş bloke çek kullanmaktır.