cografyamizda gerceklesen yakin tarihin en onemli olayi.
2010 yilinda patlak veren arap baharı 2011 senesinde de mısır'a ulasti. donemin diktator lideri hüsnü mübarek olaylardan kisa bir sure once istifasi verip tum yetkisini yardimcisina birakmisti.
misir 2012 senesinde uzun yillar sonra ilk kez demokratik sekilde kendisini yonetecek olan lideri secmek icin sandik basina gitti.
secimler sonrasinda muhammed mursi misir'in yeni lideri oldu. ayrica secimle gelen ilk cumhurbaskani olma ozelligini de kazandi. fakat mursi hem secim doneminde hem de gorevi esnasindaki vaatleriyle oklari uzerine yonlendirmisti. kurtaj karsiti soylemleri, seriatin daha hakim kilinmasi gibi soylemler misir'daki laik kesimde huzursuzluga neden oluyordu.
halk hukumeti protesto etmek adina 2012 kasimindan itibaren meydanlara cikmaya baslamisti.
ozellikle ulkenin en onemli alani olan tahrir'deki gosteriler kalabalik bir kitle tarafindan organize ediliyordu.
2013 temmuz ayinda protestolar daha da buyuyunce misir silahli kuvvetleri ulke yonetimine el koyma karari verdi.
donemin misir genelkurmay baskani abdülfettah el-sisi canli yayinda ulke yonetimine el konuldugu acikladi ve misir'daki en onemli siyasi orgutlenme olan musluman kardesler'in uyelerinin iceri alindigi, binalarinin kapatildigi, yayinlarinin durduruldugu soyledi.
darbe sonrasinda bu kez mursi yandaslari dirense gecti. iste o donem ulkemizde her meydanda kullanilan ama bugun yuzune dahi bakilmayan "rabia isareti" meshur oldu.
2014 mayisinda gerceklesen secimlerde abdülfettah el-sisi misir'in yeni cumhurbaskani olarak secildi.