èclair mi eclair mi diye arada kaldığım, çocukluğumdan beri sevdiğim bir pasta türü. fransızca bilenler eqlesin dedikten sonra neden çocukken aldığım tadı alamadığım halde ısrarla yemeğe çalıştığım lezzet diye merak ediyorum. konuyu dolara bağlamak kolay kısmı ama çocukluğuma inmek gerekiyor sanırım neyse sinirlerim bozuldu ben tatlı bir şeyler yiyeyim.
fransızca "éclair"in türkçe'ye girmiş hali. romence'de de türkçe'deki gibi "ekler"dir ama "ecler" şeklinde yazılır.
ayrıca fransız etkisinden dolayı olsa gerek, vietnamca'da da adı "éclair" olarak geçer.
peki fransızlar neden buna éclair (şimşek) demiş? çünkü tek lokmada yenilebiliyor.
esas adı "pain à la Duchesse" (düşeş ekmeği) veya "petite duchesse" imiş. daha sonra antonin careme "bunun adı bundan sonra 'éclair' olacak" demiş, öyle olmuş.
biz sözleri eklerle yaratır, yok ederiz türer yeni yeni sözler eklerden. ektir sıfat yapar ismi fiil olur bir ekle bir yansıma ekten doğar bir isim aslında fiilken. tanrı, tanrısal, tanrıca sevmek, sevgi, sevim sıfatlar, isimler bu yoldan türer. ekler olmasaydı nasıl yaratılırdı evden, resimden; evler, resimler?
kimi insanlar da tıpkı buna benzer türer yeni yeni kişiler eklerden yoksula ekle para, zengin! cahile ekle bilgi, bilgin! düşün neler kattığını bir adama örneğin yiğitliğin.
bir kimseyi eklerdir çıkarır yukarlara iletir kişiyi kaf dağına bir para insanlığa yükseltir insanı bir aşk varılır yücelere eklenen çabalarla.
ama ekler eldekini alır da! erdem komaz insanda bakarsın bir para düşürür çamurlara bakarsın bir aşk kötü tutkularsa yakar yıkar yıllarca.
biz her şeyi eklerle yaratır, yok ederiz aşkla gelir sevim'e sevimli yaşama ne zaman ek değişir aynı sevim sevimsiz yitip giden aşklarda.