1912'de kurulmuş, türk ordusunun en önemli kurumlarından olan, girmesi zahmetli ve uzun süren kurum. Okulun eğitimi vs. ile ilgili cok bir bilgim yok çünkü ben intibak eğitimi verilen aşamanın ilk haftasında "lan ne uğraşacağım sizinle!" Diyerek ayrıldım ama giriş süreci hakkında (seneden seneye ufak farklar olsa da) biraz bilgi verebilirim.
Öncelikle bu kurumda öğrenci olmak için hem msü sınavına hem de yks sınavına girmeniz gerekiyor. Bu iki sınavdan gerekli puanları aldıktan sonra fizik ve psikomotor testlerine giriyorsunuz. Bunları da geçerseniz mülakat ve ondan sonra da sağlık raporu almak için hastane yollarını tutuyorsunuz. Eğer sağlik raporunu da aldıysanız iki haftalık 14 adet uçuş içeren (sorti demeyeceğim sırf inadına) bir eğitime giriyorsunuz ama aslında ehliyet alma sürecine benzer bir süreç. Esas zor kısımsa bunu geçtiğiniz takdirde gireceğiniz intibak eğitimi aşamasında. Size artık aday öğrenci gibi değil asker gibi davrandıkları aşama bu aşama ve açık belirtmeliyim ki çok can sıkıcı bir aşama. Bunu da geçerseniz eğer zaten hho öğrencisi oluyorsunuz.
İyice detaylandırmak gerekirse:
1) msü ve yks sınavları
İki sınav da ösym sınavı. Bu ikisi de çok önemli çünkü aldığınız puan sürecin kalanını çok etkiliyor. Ben misal msü'de ilk yedi yüz arasına girmiştim ve bu yüzden ben fizik ve psikomotor testlerine, mülakata ve sağlık muayenesine yks sınavına girmeden önce girdim. Yks sınavında da ea ve sayısal bölümlerde (sırasıyla ilk bin ve ilk otuz bin) gereken puanı tutturunca diğer aşamalara girmeye hak kazandım. Not olarak eklemeliyim ki hho için sadece sayısal puanınız önemli ama kho için ea şart.
2) fizik ve psikomotor testleri ile mülakat
Msü ve yks sınavlarını hallettik, ankara'dayız ve gelecek bir hafta boyunca sınavlara gireceğiz. İlk sınavımız fiziksel sınav. Burada koşu, barfiks, mekik ve şınav gibi temel fiziksel egzersizleri yapacağız ve geçersek yarınki psikomotor testine gireceğiz.
Bunu da geçtikten sonra psikomotor testi için bizi birkaç teste sokacaklar ama aklımda kalan tek testi anlatacağım çünkü çok zorlanmıştım onda. Bir bilgisayarın karşısına geciyoruz ve iki tane elimizde iki tane de ayağımıza olmak üzere dört pedal ile ekran üstündeki uçağı kontrol ediyoruz. Bunu zor yapan şey uçağı ileri, geri, yukarı ve aşağı hareket ettirmek için pedallarla çesitli kombinasyonlar (yukarı gitmek için sağ ayak ileri sol ayak geri sol el ileri sağ el geri gibi pek çok kombinasyon) gerekiyor ve bunları hızlıca yapmak da şart.
Bu testi de geçtikten sonra mülakat geliyor ki benim için en cafcaflı geçen kısımdı burası. Mülakatta size türk tarihinin çeşitli önemli olaylarını ve tarihlerini (cumhuriyet ilanı veya kıbrıs harekatının tarihi vs. gibi) soruyorlar daha sonraki kısımsa oradaki tuğgeneralin isteğine göre yönleniyor. Mülakat bittikten sonra size bir barkod veriyorlar ve gidip bunu okuttuğunuzda geçip geçmediğiniz ortaya çıkıyor. Ben barkodumu alıp gittiğimde ilk denememde olmadı ve oradaki mihmandar biraz beklememi söyledi. Bes dakika sonra tekrar gittim ama yine geçtiğim gözükmüyordu. O zaman da mihmandar bana geçmis olsun diyerek eger istersem biraz daha bekleyip tekrar deneyebileceğimi ama çok da faydası olmayacağını söyledi. Yaklaşık 15 dk daha bekledikten sonra denediğimde ekranda onayı gördüm ve mihmandar da bana mülakatımım çok ikircikli geçtiğini ve eleyip elememek arasında kaldıkları için bu kadar uzun sürmüş olabileceğini söyledi.
3) sağlık muayenesi
Ankara veya eskişehir'de sizi uçuş ve genel muayene için iki gün boyunca hastanede bir o doktor bir bu doktor dolaştırıyorlar. Yönetmeliği çok değiştiği için ayrıntılara hakim değilim, ben gireli oldu baya ama eğer sağlığı da geçerseniz sizi uçuş eğitimi bekliyor.
4) uçuş eğitimi
Yks'den sonra yapılan bu eğitim 15 gün sürüyor. Bursa, ankara ve eskişehir'de yapılıyor diye biliyorum eğitimler. Teorik bilgiler vs. veriyorlar size ve ögretmen ile birlikte 12 defa uçuyorsunuz. 13. uçuştaki durumunuza göre de son uçuşu tek başınıza yapma durumunuz oluyor ve onu da yaptıktan sonra bu aşama bitiyor. Pervaneli iki-dört kişilik tek motorlu bir uçağı meydanda döndürüp geri indiriyorsunuz son uçuşta da.
5) intibak Eğitimi
Normalde bir ay süren bir süreçtir ama ben bir hafta sonra ayrılmıştım. Bu intibak aslında benim gibi harbiyeli olmayı "olsa da olur olmasa da" gibi bir şekilde değerlendiren, heyecan olsun diye giren ve rahatına düşkün olan insanlar ile gerçekten çok isteyen ve tek tercihi burası olan, sivil bir üniversite bölümünü kazansa da yazmayanlar insaları ayırmak için yapılan bir şey. O yüzden de fiziksel ve psikolojik olarak çok zorluyorlar sizi. Hele cidden rahata düşkünseniz, "ulan ne yapıyorum bu sıcakta bak arkadaşlar fethiye'de tatile gidelim falan diyor." Gibi düşünceleriniz varsa geçmiş olsun, ayrılmamanız imkansız. Eğer geçerseniz de hayırlı olsun, artık gerçek bir harbiyelisiniz.
Ben tüm bu sebepler yüzden hho öğrencilerine ve mezunlarına saygi duyarım çünkü gençliklerini böyle bir disiplin altında geçirmeyi kabul etmeleri gerçekten normal bir insanın yapacağı iş değil. O yüzden bir savaş pilotunun kolay yetişmediğine kefil olabilirim. Umarım hepsi hayatlarının gelecek kısmında hho'daki kadar zorlanmadan yaşarlar.* tekerlerine taş değmesin.
sanılanın aksine buradan mezun her harbiyeli pilot olmaz. okulu bitirdiklerinde mühendis diploması da alırlar ve yalnızca az sayıda öğrenci pilotaj eğitimi için çiğli üssü'ne* gönderilir. diğer harbiyeliler mezuniyetlerinin ardından yer subayı olarak görev alırlar.
bildiğim kadarıyla yalnızca uçak, bilgisayar, endüstri ve elektronik mühendisliği bölümleri vardır.
hava harbiyelilerin veya hava harbiye sevdalılarının ezbere bildiği bir marşı da vardır bu okulun:
Yolumuzda olsa da dağlar kalın bir perde,
Pervasız bir kartalız bu hudutsuz göklerde,
Gönlümüzden taştıkça bizi coşturan bu hız,
Semada olacağız ışık saçan bir yıldız.
Kalbimizde korku yok çelikten kanadımız,
Tayfunlardan yılmayan Hava Harp Okuluyuz.
Bu masmavi saraydır meskenimiz yerimiz,
Ölüme bir şekilde alıştı gözlerimiz.
Hızını bizden alır kuşlar ve fırtınalar,
Geçtiğimiz her yolda bize şimşek olur yar.
Kalbimizde korku yok çelikten kanadımız,
Tayfunlardan yılmayan Hava Harp Okuluyuz.
Kaygusuz kalsın diye düşmandan vatanımız,
Yemin ettik göklerde akacaktır kanımız.
Bir Türk oğlu Türk olan böyle ölür nam salar.
Üzülmeyin bu yolda kurban veren analar.
Kalbimizde korku yok çelikten kanadımız,
Tayfunlardan yılmayan Hava Harp Okuluyuz.
hava harbiyeliler mezuniyet törenlerinde tören alanına giriş yaparken hep bir ağızdan söylerler bu marşı.
ayrıca ek bir not olarak belirteyim, bildiğim kadarıyla hho deprem açısından oldukça riskli bir yerde. ilginçtir, aynı durum dho için de geçerli.