Adını yunanca olumsuzluk eki a + zoe (yaşam) = cansız ifadesinden alan gaz. Saf azotla solunum yapılamadığından bu ismi almış. Bu nedenle de almanlar azota "stickstoff = boğan madde" demiş.
Azotun bir diğer adı olan nitrojen ise nitrum (soda) yapan anlamına geliyor. Türkçede genellikle fransızcadan aldığımız azot kullanılsa da nitrojen de geçerli bir kullanım.
Atom numarası 7, Periyodik cetveldeki kısaltması N olan ve havada en çok bulunan, oda sıcaklığında gaz halinde bulunan elementtir. Diğer adı Nitrojen olan Azot tüm canlı dokularda bulunur.
nam-ı diğer nitrojen. tatsız, kokusuz, renksiz, havada gezip izini belli etmeyen gaz işte, neredeyse olsa n olur olmasa n olmaz denilebilir ama yine de olmazsa olmazdır.
Periyodik Cetvelde "N" harfi ile gösterilir. Kokusuz ve rengi olmayan bir gazdır. Daniel Rutherford'un ilk keşfettiği bilimsel çevrelerce kabul edilir.
%78 ile havada en çok bulunan element. aynı zamanda gıdalar uzun süre taze kalmaları için paketler kapatılmadan önce azot ile doldurulur. bununla birlikte temiz odalarda * silikon levhaların üzerindeki parçaçıkları temizlemek için yüksek deside azot üfleyen tabancalar bulunur.
periyodik tablonun 7. elementidir. 2. periyot 5a grubunda bulunan bir ametaldir. doğada n2 şeklinde bulunur. aynı zamanda havadA en fazla bulunan elementtir.