1. Kolay hazırlanan lezzetli bir turşu türü.

    Dil üzerindeki tat hücrelerini sıfırlayıp kendine getiriyor. Parfüm satıcılarının parfüm koklatmadan önce kahve koklatması gibi, bir yemekten diğerine geçerken damak tadını sıfırlayıp diğer yemeğin tadını daha net algılamanızı sağlıyor.

    Bir suşi türünden diğerine geçerken de yeniyor. (bkz: )

    Kavanozuna turşusu kurmak için marketten bebek maması almıştım. Üç hafta kadar önce turşuyu kurdum, sonra unuttum tabi. Bu gün mutfakta karşılaşınca açıp tadına baktım, olmuş. gari gibi yumuşak değil, muhtemelen pişirmeden yaptığım için.

    Neden bebek maması kavanozu? Zencefil denen nimetin dozunu fazla kaçırmamak lazım. Fazlası çarpıntı yapıyor. Günde 4 gramdan fazla yemeyin diyorlar ki o miktar da fındık büyüklüğü kadarmış. Ayrıca aspirin gibi kan sulandırıcı etkisi var. Düzenli tüketirseniz kanamalı bir kazada sıkıntı yaratabildiğine dair hikayeler var. Doğrusunu yanlışını doktorlar bilir.

    Tariflerin genelinde biraz pişirin deniyor. Pişirerek taze zencefil tadını öldürmek istemediğim için çiğ olarak kurdum.

    Zencefilleri soyduktan sonra çok ince doğradım. 1 - 2 milimetre inceliğinde. Bazı tariflerde kabuk soyucu ile dilimleyin diyor, o da olabilir evet.

    Zencefilleri kaya tuzu ile ovalayıp kavanoza koydum. Aralara ufak bir kaç parça kabuk tarçın koydum. Tariflerde yoktu, yakışacağını düşünüp koydum. Daha önce anason da denemiştim ama anason pek uymamıştı. Kabuk tarçını öneririm.

    ufak kavanozun en üzerine yarım küp şeker koyup üzerine saf elma sirkesi dökerek ağzına kadar doldurdum.

    Yaklaşık 3 haftada yenecek kıvama gelmiş. Pişirilmiş zencefil ile bir hafta diyor, tercih sizin. Ben biraz daha uzun bekleterek olgunlaştırmayı seviyorum. Hafif mayalanma kokusu turşuya yakışıyor.

    Soğuk kış günlerinde ilaç niyetine yenebilecek bir yiyecek oldu. Elimdeki kavanozlar bitince bir de pişirerek yapmayı deneyeceğim. Gelişme olursa bu girdiye eklerim.
    #167148 Keltox | 5 yıl önce
    2yiyecek