1. uzaya gönderilen ilk hayvan. uzaya gönderilen ilk hayvan, bilinenler gibi maymun, köpek vs. değil; meyve sineğidir.

    1946 yılınıj temmuz ayı içerisinde bu küçük astronotlar, bir miktar tahıl tohumuyla birlikte uzaya fırlatıldılar. neyle mi? amerikan v2 roketiyle. sinek bile bindi şu roketlere...

    meyve sinekleri laboratuvar araştırmalarında sıkça kullanılırlar çünkü bildiğimiz insan hastalıkları genlerinin %75'ini genetik kod olarak taşırlar. meyve sinekleri geceleri uyur, narkoza tepkileri vardır, çabuk ürerler. 15-20 günde yeni bir jenerasyon oluşturabilirler.

    meyve sineğinden sonra uzaya sırasıyla yosun ve maymun gönderildi. uzaydaki ilk maymun 134 kilometre yüksekliğe ulaşan idi. albert ii'den bir yıl önce fırlatılan selefi ise 100 kilometre sınırına ulaşamadan boğularak can vermişti. albert ii'de paraşütü açılmadığı için ölmüştü.

    uzaydan sağ salim dönen ilk maymun idi. bu arkadaşımız yanındaki 11 fareyle bunu başardı ancak dönüşünden iki saat sonra öldü. yıl 1951 idi.

    1959 yılında uzaya fırlatılma görevinden dönüp de 25 yıl yaşamış sincabımsı istisnalardan.

    ruslar ise uzaya göndermek için köpekleri seçmiş bilindiği gibi. ruslar yönergeye ilk olarak isimli köpeği ile yolladılar. uzay macerasını uçuş anındaki ısı stresinden dolayı ölerek yarıda bıraktı.

    1961'de uzaya çıkan ilk insan reis'den önce en az on köpek daha uzaya yollandı ve yarısı yaşamayı başardı.

    1968 yılında ruslar, uzayın derinliklerine, ayın yörüngesine gönderdiler. dünyanın en hızlı kaplumbağasıydı artık. tabi ay yörüngesindeki bilinen ilk canlı varlık da oldu.

    uzaya ler de gönderildi, istisnasız hepsi sağ salim döndü, , , , , , , ...

    japonlar 1985 yılında uzaya on tane yollamıştı.
    #161336 laranja | 6 yıl önce
    2hayvan 
  2. bilimsel adı drosophila meanogaster olan ve bugüne kadar araştırmacılara 6 kez Nobel ödülü kazandırmış olan canlılar, modern genetiğin geliştirilmesinde çok büyük bir rol oynamıştır. sadece 8 kromozoma sahip oldukları ve bu kromozomlar da mikroskop altında kolayca görülebildiği için kalıtım araştırmaları için en uygun denektirler. kalıtsal genetiğin öncülerinden biri olarak bilinen thomas hunt morgan, meyve sineklerinin göz renginden yola çıkarak, araştırmada bir çığır açmıştı. normalde meyve sineklerinin göz rengi parlak kırmızıdır. ancak morgan bir gün sinekleri incelerken aralarında beyaz gözlü bir erkek buldu. daha önce böyle bir özellik görmediğinden, bunu incelemeye karar verdi ve sonuçlarda eşeye bağlı kalıtımı keşfetti. gerisi de genetiğin tarihi...
    #161354 lachattenoire | 6 yıl önce
    0hayvan