1. doğru adlandırılması olan, çizgili kaslarda uzun süreli sertleşme ve kasılmayla belirginleşen toksik özellikli ve ölümcül bir enfeksiyon hastalıktır.
    #120578 alphahumanity | 6 yıl önce
    0biyoloji terimi 
  2. adlı bakterinin toksinlerinin sebep olduğu, aşı ile önlenebilen hastalık.

    c. tetani bir bakteridir yani üremesi için oksijensiz ortam gerekir, bakterinin ları doğada yaygın olarak bulunur ancak hastalığa sebep olması için yani a geçmesi ve üremesi için, uygun oksijensiz ortamda bulunması gereklidir. objelerle oluşan kesiklerden, yaralardan veya bir yaranın kontamine bir objeyle, toprakla temasından bulaşabilir. lara da ndan bulaşabilir.

    hastalığın sini şu şekilde anlatmaya çalışayım:

    vücuttaki iskelet kaslarının kasılması, lar tarafından kontrol edilir. "x kası kasılsın" emrini verdikten sonra bu emir en uçtaki nörona kadar, ondan da kasa iletilir ve kas kasılır.

    nöronların birbirleriyle ve motor nöronun kas lifi ile iletişimi maddeler ile gerçekleşir. mesela nöronlar arası larda bir nörondan salgılanması sonucu ın diğer ucundaki nörona iletilir. yani bir nöron, sıradakine "x kası kasılacak" haberini verir. motor nörondan salgılanan nörotransmitterlerse zincirin son halkasıdır ve kas lifinin kasılmasını sağlarlar.

    bazı nöronlarsa yaptıkları nöronu inhibe ederler yani "salgıladığın nörotransmitteri durdur" haberini verirler. bu sayede motor nöronun salgılaması durur ve kasılı olan kas gevşer.
    bu sayesinde kaslar sürekli değil "düzenli" olarak kasılır.

    ancak c. tetani'nin sahip olduğu tetanoz toksini , nörotransmitterlerin salgılanmasını engeller. yani nöron "dur" emrini almaz ve bağlı olduğu kası sürekli olarak uyarır. bu da tetanozda gördüğümüz ların oluşma sebebidir.
    #238006 cassiopeia | 4 yıl önce
    0hastalık