bu takvimle ilgili enteresan bir durum söz konusu. anlatayım.
september, october, november ve december ayları dilimizde eylül, ekim, kasım ve aralık olarak yer alıyor. yani 9., 10., 11. ve 12. ay. lakin sept yedi, octo sekiz, nov dokuz, dec ise on demek. bunun böyle olma sebebi ise aslında bu ay isimlerinin romalılardan alınmış olması. ve kesinlikle bir hata söz konusu değil. çünkü roma takviminde bir yıl on aydan ve isim verilmemiş 64 günlük kış sürecinden oluşuyordu. yıl başlangıcı ise mart ayı olarak kabul ediliyordu, haliyle nisan ikinci, mayıs üçüncü, haziran dördüncü, temmuz beşinci, ağustos altıncı, eylül ise yedinci aydı. böyle olduğunda tüm ay isimleri doğru sırada olmuş oluyordu. ancak daha sonra ay olarak kabul edilmeyen 64 günlük kış sürecinden ocak ve şubat ayları doğdu. yılın başı ise ocak ayı kabul edildi. bu nedenle 7, 8, 9 ve 10 diye isimlendirilen aylar miladi takvim'e de 9, 10, 11 ve 12. aylar olarak yansıdılar.
belki bunda sept yazıyor, sept yedi demek, niye böyle diye düşünen olmuşsa diye yazayım dedim.
1500'lerde papaligin 'paskalya her defasinda pagan paskalyaya ve sunday e denk gelsin aq' moduyla son haline getirdigi takvim.
Baslangic isa'nin dogum diye hesaplanmis olsa da 2 yillik bir hata vardir. Isa'nin gercek dogum yili kendinden once 2, -2, vaftiz tarihi ve yani 30'una basip gorevine basladigi tarihse i.s 27'dir.
Güneş yılı esastır. Mısırlıların ortaya koyduğu takvimdir. Roma imparatoru sezar, bu takvimi düzenletmiştir. Türkiye Cumhuriyeti bu takvimi 1 Ocak 1926'dan itibaren kullanmaya başlamış.