cilt bakımında kullanılır, gözenekleri sıkıştırıcı etkisi vardır. bir de aşure ve güllaç ve su muhallebisinin vazgeçilmezidir. şimdi piyasada gül suyu dışında güllü su diye satılar ürünler var. damıtık su ve gül esansı ile yapılan. şişe üzerindeki küçük yazıları okumadan almayın.
Eskiden gül yağını elde etmek için gülleri 'maya' denen yağ ile karıştırıp sonra özel kazanlarda suda kaynatarak elde edilirmiş. Konan yağ, gülün içindeki aromayı çözermiş. Kaynatma sırasında buharlaşan suyun yoğunlaştırılması ile de gül suyu elde ediliyor diye biliyorum.
Mayanın içeriğini sorduğumda babam "uçak benzini" demişti; pirina yağı çıkarmak için kullanılan hekzan kullanıldığını tahmin ediyorum.
Bu yöntemle elde edilen gül suyu yiyeceklerde ve içeceklerde kullanılabiliyor, hatta yazın soğuk suyun içine bir kaç damla atıldığında suyu ferahlatıcı hale getiriyor. Sütün içine biraz bal ve gül suyu ekleyince de güzel oluyor.
Her gül suyu yiyecek olarak kullanılamıyor, kullanılamayanların tadı acı oluyor. Sanırım içilebilir olmayanları da normal suya sentetik gül aroması ekleyerek elde ediyorlar.
Gül suyunu ütü suyu olarak kullanan da var, ben de denemiştim. Damıtma yolu ile elde edildiği için kireç içermiyor. Fakat ütü yaparken ortaya çıkan gül kokusu buhar ile birleşince baygınlık verir hale geldi, pek hoşuma gitmedi.
bir türlü sevemedim bunu. kokusunu sevmiyorum. kolonya niyetine ele dökerler ya, ı ıhh, yok arkadaş, dökmeyin benim elime.
güllü hiç bir şeyi sevmiyorum. kokusu itici geliyor demek ki.
güllaca bayılırım! en sevdiğim sütlü tatlılardandır, ama gül suyu konmamış halini severim. gül suyu koydun mu güllaca, ağzıma sürmem.