1945 yilinda kurulmus olan orgut. amaci dunya barisinin saglanmasi, ekonomik kalkinda, insan haklarinin ust seviyede tutulmasi vs. genel sekreterligini ban ki-moon yapmaktadir
Birleşmiş Milletlerin yapısı ve faaliyetlerinin dayanağı ikinci dünya savaşı yıllarında Hitler karşıtı koalisyonun öncü katılımcıları tarafından geliştirilmekteydi. 1943 yılında SSCB, ABD ve Büyük Britanya devletlerinin dış işleri bakanlarının istişareleri, Dumbarton Oaks Konferansı, Yalta konferansı (1945) BM’nin yaratılması yolunda önemli etaplardı.
bu organizasyonda veto yetkisi olan beş ülke var: abd, ingiltere, rusya, çin, fransa.
bu şu demek oluyor. diğer tüm ülkeler, herhangi bir konuda ortak karar almış olsalar da, bu beş ülkeden biri, kararı veto ettiği takdirde bu kararın uygulanabilirliği kalmıyor.
bu bilgiyi pek çok kişi biliyordur.
şimdi daha az bilinen bir bilgi verelim.
birleşmiş milletler genel sekreterliği. pozisyon olarak, organizasyonun en tepesindeki kişi oluyor bu.
kuruluşundan bu yana, bu görevi hangi ülkelerden insanların üstlendiğine bakalım:
kuruluşu esnasında, yani 1945-1946 yılları arasındaki 1 yıllık süreçte görev yapan ingiliz gladwyn jeb'i bir kenara koyacak olursak, diğer genel sekreterlerin ülkeleri şunlar:
norveç
isveç
burma
avusturya
peru
mısır
gana
güney kore
portekiz
sizin de dikkatinizi çekmiştir muhakkak. dünya siyasetinde hiçbir etkisi olmayan ülkeler hepsi de. peki bu tesadüf mü? tabii ki değil.
aslında olan şey şu: beş ağır top, kendi çıkarlarıyla çatışmayacak, örgütün varolan yapısıyla ilgili köklü değişiklik için herhangi bir çalışma yapmayacak, bir nevi kukla genel sekreterin organizasyonun başına getirilmesine ses çıkarmıyorlar. hatta bunun için kulis yapıyorlar. bu sayede hem müesses nizam devam ettirilmiş oluyor, hem de dünya kamuoyunda sanki organizasyonun yönetiminde söz sahibi değillermiş havası oluşturuyorlar.
kaynak: görümcem (kendisi birleşmiş milletler'de yaka mikrofonu olarak görev yapıyor).