Microsoft tarafından geliştirilmiş akıllı telefon işletim sistemi.
Zamanında windows ce yapmıştı microsoft. Ondan Pocket Pc türetti, akıllı telefon pazarında yer edinmeye çalıştı. Akıllı telefon işinde çok başarılı olmasa da El terminali gibi endüstriyel cihazlarda pazar payını ele geçirdi.
Sonra çat diye yazılım geliştirme desteğini kaldırdı. Elimizde endüstriyel cihazlar ile kala kaldık.
Bir ara pocket PC li cep telefonu kullanıyordum. Office uygulamaları ile daha uyumlu çalışsın, outlook entegrasyonu olsun diye. Microsoft gitti çat diye yazılım marketini de kapattı. Hoş, zaten yazılım marketide maket gibi değil, bakkal gibi bile değildi. Makine sıcaksa tost yapan köşe büfecisi gibi.
Zaten outlook entegrasyonu da kötüydü.
Bunlardan korktuğum için windows phone ile ilgili her şeyden uzak durdum. Alan arkadaşlar pişman oldu. Nokia ile birlikte çalışıyorlardı Nokia yı da sattı. Çalışanları işten çıkardı.
Sonunda Microsof'un sahibi olan Bill Gates'in aklı başına gelmiş olacak ki o bile windows phone kullanmayı bırakmış. imana gelmiş, android işletim sistemli telefon kullanmaya başlamış diyorlar:
android ve ios ile başlayan ve steam os, firefox os gibi "kendi işletim sistemini üretme" trendine yarışın başında girmeyi denemiş; seçtiği yol ve entegrasyonlar hatası sebebiyle çok fena patlamış mobil işletim sistemi.
windows phone'un mantığı aslında güzeldi. ios gibi, her şeyi kendine göre entegre edip outlook tabanlı bir depolama üzerinden ilerlemek istedi. kişileriniz outlook'da, fotoğraflarını outlook'ta, takviminiz outlook'da vs. vs. vs. hatta windows 8 ve windows 10 bu telefonlarla en uyumlu çalışabilecek şekilde düzenlendi. fakat android'in sağladığı özelleştirme rahatlığını ve ios'un basitliğini sunamadı kimseye. koskoca nokia, akıllı telefon akımının içinde windows phone seçimi yüzünden boğuldu gitti bu yüzden. nokia'yı satın alan microsoft da aynı hatayı sürdürmekte ısrar etti; ancak uygulama marketindeki ana akım yazılımlar windows phone desteğini bir bir çekince üvey evlat gibi ortada kaldı windows phone.
bu günlerde ise microsoft akıllanmış olacak ki android sistemli bir telefon çıkartıp pazardan tekrar pay tırtıklamak hevesinde. teknoloji olarak nokia mirası olacak bu telefon, eğer akıllı davranılıp oneplus one veya xiaomi gibi fiyat/performans konusunda cömert davranırsa piyasa içinde güzel bir paya erişebilir.
tasarımı dışında başka hiçbir olayı olmayan telefon işletim sistemi. bir süre kullanmıştım, mağazasına her uygulama android ve ios'dan aylar sonra gelir, ya da gelmez. çok popüler uygulamalar dahi olmaz çoğu zaman. güzel uğraşılmış olsa da android ve ios ile yarışamayacak sistemdir.
Microsoft gibi bir şirket, nasıl olur da kendileri için oldukça basit bir olay olan mobil işletim sistemi ve uygulamaları alanında başarısız olur dediğim, mobil telefonlar için üretilmiş sistem. Bence iyi bir AR-GE ile baştan dizayn edilse, Android ve IOS işletim sistemlerinin kökünü kazır. Ancak yine de bunun için geç kalındığını düşünüyorum. Nitekim kullanıcıların Windows mobile ya da Windows phone kullanmaları için gerekli olan tüm uygulama ve yazılımların, mevcutta bulunuyor ya da destek alıyor olması lazım. Zamanında Xiaomi Mi4 akıllı telefonunu kullanırken, Microsoft, Windows Mobile’ın kullanımını artırmak ve tanıtımını yapmak için o yıllarda dünyanın en çok kullanılan akıllı cihazlarından biri olan Mi4 için Xiaomi ile anlaşmış ve isteyen kullanıcılar için resmi Windows mobile sürümünü Mi4’e yüklenebilir kılmıştı. Ben de bir heves yüklemiş ancak pişman olmuştum. Ne bulut depolama uygulamaları, ne sosyal medya uygulamaları ne de popüler başka bir uygulama mevcuttu. Ya da şöyle söyleyelim, bazıları vardı ama genellikle beta sürümleriydi. Kararlı çalışmıyorlardı. Ayrıca sistem de pek kararlı değildi. Bir dizi güncelleme yayınladılar ama olmadı. Ancak fark ettiğim birkaç husus vardı ki; bu yüzden yukarıda IOS ve Android’in kökünü kazıma ihtimalinden bahsettim. Sistem çok kararlı değil evet ama batarya kullanımı, sistem hızı ve kamera konularında öndeydi ve biraz geliştirilse genel stabilite gibi konularda da her iki işletim sisteminin önüne geçebilirdi. Sd801 işlemcisi kullanıyordu Xiaomi Mi4. Genel olarak zaten dönemin en iyi telefonuydu. Aynı işlemci, aynı telefon, farklı işletim sistemi olan WP ile çok akıcı bir hal almıştı. Batarya konusunda 1 günü rahat çıkaran telefonum, 2 günü deviriyordu. Kamera yazılımının üzerine çalışılmış olduğu belliydi, çok güzel çekimler yapabiliyordum. Sistem konusunda bazen uygulamadan atma, ufak tefek kasma sorunları oluyordu. Kararsız dememin sebebi de buydu. Gelgelelim Temel sosyal medya uygulamaları olan Facebook, instagram ve whatsapp gibi uygulamalar dahi beta sürümleri ve birçok eksikle beraberinde gelince kullanan çoğu kişi pişmanlığını dile getirmişti. Yazık ettiler, üzerine çalışılsa ve en önemli konu; bu sistem için sağlam cihazlar üretilip reklamı doğru yapılsa, geleceğin mobil sistemi olabilirdi.
yuklu oldugu nokia n9'a hayran olmama ragmen kullanicilarini mutlu etmediklerinden ve sorunlari cozme gayreti icinde olmadiklarindan dolayi vazgectigim isletim sistemi. pazar payinin sahibi nokia'yi da tarihin sayfalarina gommustur ayrica.
sonralari nokia n9'a biraz bilgisayarla hasir nesir olunarak android isletim sistemi yuklenebilecegini ogrensem de ustune dusmedim acikcasi. ama simdi uygun ram, hafiza, kamera ve batarya kapasitesi olan benzer bir android uretsinler, gozum kapali alirim.
huawei'nin amerika'dan, daha da doğrusu google'dan yediği ticari ambargo düşünülecek olursa teknoloji bataklığında boğulup gitmesinin ne kadar önemli bir kayıp olduğu daha da iyi anlaşılacaktır. gönül isterdi ki android ve ios'a iyi bir alternatif olarak piyasada tutunabilseymiş bu gibi durumlar için.