1471-1528 yılları arası yaşamış nürnberg,almanya doğumlu ressamdır kendisi.babası eski bir kuyumcuydu ve macaristandan gelip nürnberge yerleşmişti.18 çocuğu olan bu adam günde yaklaşık 18-19 saat çalışıyordu.kardeşi albert ile ortak bir hayalleri vardı 'ressam olmak'.günlerce bunun hakkında konuştular nürnberg de akademiye gidecek paraları yoktu,bunun üzerine yazı tura atıp kimin akademiye kimin maden ocağına gidiceğine karar verdiler.şanslı olan albrecht'ti.kazanmıştı yazı tura atışını kardeşi ocağa gidip çalışıp ona para gönderdi,albrecht de bu sırada akademide yaptığı resimlerden para kazanmaya başlamıştı bile.
yıllar sonra eve döndü ve kardeşinin kendisi için yaptığı büyük iyiliği anllatı.artık senin sıran geldi dedi kardeşi albert'e albert ise ocakta çalıştığı süre boyunca parmakları kırılmış eğrilmiş ve çokça zarar görmüştü bu isteği kabul edemeyeceğini söyledi,bunun üzerine albrecht dürer denilince akla gelen o tablo yapılmaya başlandı 'dua eden eller'.kardeşine vefasını böyle göstermişti albrecht minnettardı kardeşinin kendisi için yaptıklarına.
hollanda da yakalandığı tahmin edilen malarya hastalığından dolayı 1528 yılında vefat etti.nürnberg şehrinin simge ismi olan dürer'in ismi de şehirde bulunan havaalanına verilmiş bulunmakta.
Albrecht Dürer, alman rönesansının ressamı, matbaacı ve kuramcısıdır. nürnberg'de doğan Dürer, yirmili yaşlarındayken yüksek kaliteli gravür baskıları nedeniyle Avrupa çapında itibarını ve nüfuzunu oluşturmuş. raphael, giovanni bellini ve leonardo da vinci de dahil olmak üzere zamanının en büyük italyan sanatçılarıyla iletişim halinde ve 1512'den itibaren imparator maximilian ı tarafından da korunan bir şahsiyet.
Geniş çalışma alanı gravürleri, daha sonraki baskılarında tercih ettiği tekniği, sunakları, portreleri ve kendi portrelerini, suluboyaları ve kitapları içeriyor. apocalypse serisi (1498) gibi gravürler, çalışmalarının geri kalanından daha gotik bir lezzet tutuyor açıkçası. Tanınmış gravürleri arasında kapsamlı analiz ve yorumlara konu olan şövalye, ölüm ve şeytan (1513), Çalışmasında saint jerome (1514) ve melencolia ı (1514) yer alıyor. Suluboyaları onu ilk Avrupa peyzaj sanatçılarından biri olarak işaretlerken, iddialı gravürleri bu ortamın potansiyelinde devrim yaratmış.
Dürer'in klasik motifleri Kuzey sanatına tanıtması, italyan sanatçıları ve almanhümanistleri hakkındaki bilgisi sayesinde kuzey rönesansının en önemli figürlerinden biri olarak ününü sağlamıştır. Bu, matematik, perspektif ve ideal oranları içeren teorik incelemeleri ile güçlendirilmiştir.