shutter; görüntü algılayıcısının (sensör) üzerine düşecek ışığın süresini belirlemeye yarar. sayısı ise fotoğraf makinesi alırken dikkat etmemiz gereken belki de en önemli kriterdir. daha anlaşılır şekilde anlatmak gerekirse; fotoğraf makinesiyle yapılan toplam bas - çek sayısıdır. slr makinelerde özellikle ikinci el alınırken 5 ile 10 bin arasında olması gerektiğini düşündüğüm sayıdır.
fotoğrafçılık alanındaki izdüşüm tanımı ise şöyle yapılabilir; algılayıcı ile diyafram arasındaki perde görevi gören ünite, belirlenen süre boyunca açık kalır ve ardından kapanır. bu süre içinde lensten ve diyaframdan süzülen ışık, algılayıcı üzerine yansıtılır. obtüratör, enstantane, shutter, perde, örtücü gibi isimlerden herhangi bir tanesi kullanılabilir. yaygın kullanımı ise pozlama süresi şeklindedir.
perde ömrü (shutter sayısına bağlı olarak) ise; bu perdenin aşınma ya da eskime sınırıdır. herkes kendi makinesiyle şimdiye kadar kaç fotoğraf çektiğini ya da ikinci el fotoğraf makinesi alırken o makineyle acaba kaç fotoğraf çekildiğini merak eder.
Bazı makineler rakamı kendisi verirken, bazıları için programlardan faydalanılabilir. Lakin benim gibi canon eos 450d kullanıyorsanız, %100 doğru sonuç alma imkanı yok.
Çok basit bi mantık var aslında. Makinede dosya numaralamayı "devamlı, sürekli vb" gibi bir ayar yaptıysanız, shutter sayısıda çıkmış oluyor; diyeceğim ama şöylede bi mevzu var:
İkinci el cihazlarda shutter sayısı düşük olsa da, sensörün video çekimleri nedeniyle ömrünü tamamlama ihtimali yüksek,dikkatli olmakta fayda var.
objektiften sensöre yada negatife düşecek olan ışık miktarının ne kadar süreyle içeri gireceğini belirleyen, örtücü açılıp kapanma süresi, shutter sayısı olarak ifade edilir.
örtücü mekanizma her fotoğraf çekiminde ayarlanılan süre ölçüsünde açılır ve kapanır. çok fazla kullanılan bir fotoğraf makinasının örtücü mekanizması açılıp kapanmaktan deforme olup zamanla işlevini yitirebilir.
d-slr makinelerde shutter sayısı önemli bir kriter olmakla beraber marka-modele göre ömürleri uzun ya da kısa olabiliyor. kullanılan makinenin shutter sayısı gösterme özelliği yoksa shutter sayısını makinenizle son çektiğiniz fotoğrafı shuttercounter.com/... ya da camerashuttercount.com/... gibi sitelere yükleyerek öğrenebilirsiniz. pentax makineler için şurayı kullanabilirsiniz: www.pentaxforums.com/...
ya da site mite uğraşamam derseniz photoshop kullanarak da şu şekilde öğrenebilirsiniz: file / file info / raw data
bunların üzerine ortalama perde ömrü bazı üreticiler tarafından verilmektedir. örneğin, pentax, k-3 modeline 200 bin perde ömrü demiştir. bu da demektir ki rahat 300, bilemedin 400 bin gider.
peki, perde ömrü bittiği zaman ne olacak? perdenin ömrünü bitirene kadar sensörünüz hayatta kaldıysa öncelikle bir tebrik. hem size hem makine üreticisine. perde değiştirir, kullanmaya devam edersiniz.