Günümüzde argo olarak kullanılan bu tabir tarihte yaşamış olan bir şahsiyete (bizler pek bilmesek de) gönderme yapılarak kullanılmaktadır. Bu şahsiyet iran şahlarından şah kavad’dır.
Kavat, Aslında “malum işin başı” anlamını taşımaktan çok şah kavad’ın kadını herkesin kullanabileceği bir mal gözüyle bakması bu kavramı günümüzde kullandığımız anlamın yüklenmesine sebep olmuştur. O yüzden vücut tacirlerine kavat denmiştir.
bkz: mezdekiyye/#157151
kendisi shiyal adası'ndaki bir yönetici tarafından kaçırılmış ama amcası tarafından kurtarılmıştır. amcası kavat'ı kurtarırken yanlışlıkla ona tekme atmış. kavat da çok içerlemiş bu duruma ve amcasından intikam almaya yemin etmiş. sonra da bir ordu toplayıp amcasının üstüne yürümüş. böylece intikamını almış.
yalnız birisi beni kurtarmaya gelip de arada yanlışlıkla bana tekme atsa bu kadar alınmam. adam sonuçta beni kurtarmaya gelmiş risk alıp, arada bir tekmenin lafı mı olur? hintlilerin gelenekleri çok değişik demek ki...
Akıllara selvi boylum al yazmalım filmindeki meşhur repliği getiren kelime.
Gavat İstanbullu.
Edit: filmi izlemeyen veya filmin sansürlü halini izleyen genç arkadaşlar için kısa bir açıklama yapmam gerekiyor. Çünkü bir arkadaş yanlış anlayıp eksilemiş.
Bu replik cengiz Semercioğlu ile kadir inanır arasında geçer. Kadir inanır İstanbulludur.
- gavat İstanbullu!
- ne dedin sen bakayım? Bir daha söyle.
( kadir cengiz'e Yumruk atar, cengiz'in ağzı kan içinde kalır )
Bunlar sevgi kelebeğidir.
Hiç kötü olurlar mı hep sizin çomarlığınızdan bunlar, aaa.
Hatta onlar o kadar iyilerdir ki haklarında Azcık sert eleştiri bile yapılmaz. (Demek ki aramızda da var bunlardan).
Edit: eksileyen gavatdır.
güzel ülkemin salak vatandaşlarının modern olacağım derken düştükleri durumdur. Salaksınız olum salak. Modern olacağım diye uğraşırken kavat oldunuz. Batılılaşacağım derken de saçma sapan bir hal almıştınız. Şimdi dindarlaşacağım derken de araplaşıyorsunuz.