1. arapça kökenli sınıf sözcüğünün çoğuludur. mesleki sınıflandırmaları temsil eder. bu sınıflandırmalar lonca teşkilatlarının da altyapısını oluşturur. zaman içinde anlam daralmasına uğramıştır.
    #248683 laedri | 4 yıl önce
    0unvan 
  2. Pandemiyle beraber iyice zor duruma düşmüştür ve çoğu batmıştır.
    Çoğunuzun ne olduğunu biliyorum da işte arada düzgün adamlar bir de sizin hiçbir günahı olmayan çoluk çocuğunuz var olan yine masum olanlara oldu, geçmiş olsun.
    #257776 migfer tokmakel | 4 yıl önce
    4unvan 
  3. Bakkal özelinde, Eskiden bayat mallarını kendi meşreplerince fiziksel işlemden geçirip ( tazesinin yanına koyup), zengin müşterilerine kaliteli olanlarını satar; fakir, veresiyeci tayfaya da bayat malları iteleyerek küçük kapitalizmlerini uygularlardı.

    Geçmişte Köfte işi yapmıştım ve genelinin ne olduğunu üç aşağı beş yukarı o zamanlar gördüğümü düşünüyorum. Sonuç, İ love Grand Capitalism, bizi küçük esnafın şerrinden korudun.
    #290218 migfer tokmakel | 11 ay önce
    0unvan 
  4. halk dilinde sürekli kan ağlayan meslek grubu. ağlasınlar da. ulan yıllarca mahallenin küçük esnafı ayağına milletin kanını emdiniz, şimdi pandemi götünüzde Patlayınca milletten destek istiyorsunuz.

    ben bir çayı 8-10 tl fiyatla satmaya asla anlayış gösteremeyeceğim mesela. banane oğlum sizin kiranızdan verginizden. müşteriyim lan ben. işine gelmiyorsa açmasaydın. bakkala giderdin kartla sigara vermez. neymiş, komisyon alıyormuş. allah allah. ulan size hepsi müstahak. siz yıllarca milleti düdükleye düdükleye büyük marketlere kendi elinizle gönderdiniz. yoksa biz severiz esnaf muhabbetini, mahalle bakkalını.

    mekanlar kapalı, çayımızı evde demliyoruz. bardağı da 10 kuruşa ya geliyor ya gelmiyor. ohh, çüküme kadar yolunuz var.
    5unvan 
  5. ahlaksızı vatandaşı, turisti siker, ahlaklısı ve işini iyi yapmaya çalışanı da vatandaş ya da devlet siker. sikilmekten yorulan ahlaklı esnaf zamanla ahlaksız olur. kısır döngüdür.

    bu işini iyi yapmaya çalışan esnafımız, mahallesinde bir süre sonra tanınır, insanlar ile ilişkiler kurar. bu ilişki kurduğu insanlar zamanla kendisine özel muamele ister. esnaf o istediği muameleyi yapar ancak insanlar her zaman daha fazlasını ister. bu arada bir başka "esnaf" da "lan bunun işleri iyimiş, aynısından bende açayım" diyerek, küfür eder gibi gelir tam karşısına aynı sektörden dükkan açar! sonu gelmek bilmeyen bu özel muamelelerden sonra esnaf artık bunları yapmamaya başlarsa "demek ki tanıdıkla iş yapılmazmış" gibi bir tepkiyle karşılaşır, o "özel" insanlar artık o esnafın müşterisi olmamaya başlar ve eş, dost, tanıdıklarına da oraya gitmemesini tembihler. zamanla dürüst esnafımızın işleri kötüye gider. (siker misin sabaha mı saklarsın) artık esnafımız vergisini bile ödeyemez hale gelir. artık esnafın önünde iki seçenek vardır;

    1) ya artık diğer esnaflar gibi olup, vatandaşı sikecek ve böylece evine ekmek götürecek.
    2) ya da dükkanı kapatıp kapitalist sistemde kanını emdirecek

    "insan, insanın kurdurdur" diye boşuna dememişler.
    #290217 biri beni silksin | 11 ay önce
    0unvan