troll yazar söylenmeyeni söyler, bakılmayan taraftan bakar. insanları bilerek irite eder, kutsallar ile dalga geçer. bu bağlamda nitelikli olan tabuları kırar, niteliksiz olanı yozlaştırır.
trollük belli kriterleri olan bir müessese. özellikle sürekli aynı fikir ve ideolojide olamaz. aslında aktroll derken orada biraz hatalıyız. bizi rahatsız eden her intenet kişisi troll değildir. aktroll dediğin kimseler şakşakçıdır. yani akşakşakçı. tekerleme gibi oldu. aktroll daha iyi ağızda dağılıyor gerçi. konuya dönecek olursak birgün atatürk'le dalga geçerken yarın çıkıp dini alaya almalı, kürtlere laf atıp sonra cihangir solcularından dem vurmalı. siyasi troll böyle olmalı hepsi ile dalga geçebilmeli. herkesin bam teline vurabilmeli. herkes kendi ideolojisini savunurken kendi hatasını da görebilmeli bu sayede. stabilite olursa ideolojide şakşakçılık olur.
bunu ahlak tabuları için de yapmalı. her erişebildiği kesimin ahlak tabuları ile de oynamalı. trolle cevap yetiştirirken düşünecek insanlar çünkü. saçma adetlerini görecek. belki bu şekilde yendik kıçımıza kına yakmayı, biliyorsunuz internet öncesi kadim yıllarda kıça yakılırdı kına. demem o ki nitelikli troller faydalıdır hareket katar.
niteliksiz troller kişilere salça olur. troller reaksiyon ile beslenir. boş troll muhatap alınmak için saldırır hale gelir. bunlar kötü troller faydasız adamlardır. onlara cevap vermeyerek en büyük kötülüğü edersiniz.
Ben sanal alem trollerinden değil de orta dünyadaki trollerinden bahsedeceğim.
Melkor(Morgoth)'un entlerden(filmdeki ağaç adam) esinlenerek ve onlara rakip olsun diye yarattığı kötücül varlıklardır. Melkor onları taştan yaratmıştır. gün ışığına çıkamazlar çıktıkları an taşa dönüşürler (bir türü hariç o türe alt satırlarda değineceğim efenim.) ÜRETKEN değillerdir, cok fazla konuşmazlar kelime dağarcıkları da çok fazla geniş değildir zaten, sadece çok basit komutları söylebilirler, aptal yaratıklardır genellikle yağmacılık yaparlar ,değerli gördükleri eşyayı inlerinde saklarlar. (Hobbit kitabında
Gandalf ve bilbo kullandıkları Kılıçları bir Troll mağrasında bulmuşlardır.) Fiziksel olarak boyları 3-4 metre civarında değişmektedir. Entler kadar güçlüdürler. Orta dünyanın başına ciddi anlamda bela olmuşlardır hatta Aragorn'un babası Arathorn'u troller katletmiştir.
Türlerine gelirsek :
Taş trolleri: gün ışığında doğrudan taşa dönüşen trollerdir. Hobbit kitabında kafilenin karşılaştığı troller bu türün içindedir.
Tepe trolleri: ormanlarda yaşarlar, vahşi hayvanlar gibi akşam avlanırlar, Aragorn'un babasını bu tür katletmiştir.
Dağ trollü: filmde kara kapıları açan ve minas Trith'teki kuşatmaya büyük şahmerdanı taşıyan Troll türüdür.
Mağara trolleri: adı üstünde mağarada yaşayan trollerdir, filmde moriada frodaya mızrak saplayan troll bu türün içindedir.
Kar trolleri: orta dünyanın kuzeyindeki buzullarda yaşayan Troll türüdür varlığı kesin değildir.
Olog-hailer: sauron'un yarattığı Troll türüdür. Zekidirler, akıcı şekilde kara lisanı konuşabilirler.güneş ışığını sevmezler ama güneş ışığında taşa dönüşmezler Filmin sonunda Aragorn'un üstüne çıkan Troll bu türe aittir. Kitapta pippin bu türün liderini öldürerek troll katili unvanını almıştır yanlış hatırlamıyorsam.
End...
İki yüzlü politik doğrucuların kendi hatalarında ad hominem yapabilmek için sığındıkları kelime. Bu gibi durumlar için ayna denilen bir eşya var, çok da güzel.
şu internet ortamında krizler yaratan sanal karakterlerden biri. en temiz tanımı wikipedia'da var. ingilizce bilenler okusun. ben de kabaca türkçesini yazayım şuraya. ama kimse iyi bir çeviri beklemesin. mütercim tercüman değiliz neticede. en.0wikipedia.org/... "internet ortamında kasıtlı olarak, aykırı fikirler ortaya sürerek tartışma yaratmayı ve insanları rahatsız etmeyi ve konuyu saptırmayı ve duygusal tepkileri tetiklemeyi hedefleyen kişi. " makul bir tanım.
trolle mücadelede en sağlam yöntem kışkırmamak, sazan gibi yeme atlamamak, görmezden gelmek ve soğukkanlı olmak. aksi halde amacına ulaşmış oluyor. ileride aramıza sızması muhtemel trollerle mücadelede bunları akılda tutmakta yarar var.
internet ortamanında insanların keyfini kaçırmak, rahatsız etmek, küçük düşürmek veya münakaşa ortamı oluşturmak için paylaşımda bulunmaya çalışan; insanları tahrik ederek ve kızgınlıkla yazılmış cevaplar vereceklerini umarak girişimlerde bulunan kişi.
Bu girişimlerin yapılış tarzı, şekli, biçimi ise nitelik belirtir. Cin olmadan adam çarpmaya çalışan dangalaklara niteliksiz troll diyoruz. Ki bunlar genelde kendileri dahi çoğu zaman trollük yaptıklarının farkında olmayacak kadar niteliksiz. Bunlardan herkes irite olur, düşüncelere veya olaylara değil kişiyi/şahsı gömmeye oynarlar. Nitelikli troll dedikleri kişiler ise zeki ve genelde kara mizaha, ofansif mizaha çalıştıkları için sevilirler.
Elbette her karşı görüş paylaşan, trollük ile alakası olmayan kişileri, sırf hoşlanmadığımız düşünceleri var diye onu troll olmakla suçlamak abes. Böyle bir sıkıntı da var. Tam bu noktada, bir kişinin troll olup olmadığını bulmanın çok basit bir yolu var: çelişki. Düşünceleri arasındaki uçuk çelişkiler. Yazılarının arasında uçuk çelişkiler olan, bir dediği, yaptığı diğerini tutmayan birini gördüyseniz alın size net bir troll.
Yaklaşık 1 yıldır buradayım. Ufak çaplı 1-2 girişim dışında moderasyonun bu konudaki sıfır taviz prensibi sayesinde hiç şahit olmadım.
Toparlamak gerekirse, trollün her türlüsünün canı cehenneme. Sağlıklı bir insan evladının bulaşmaya Tenezzül etmeyeceği ergen işi der tanımı kapatırım.
zekamızı hafife alanları sevmiyorum ben şahsen. abartılı ve eğlenceli girdiler yazmak başka bir şey, bundan cesaret alarak bokunu çıkartmak başka bir şey.
sanırım bunun ilk kitleye ulaşan örneği ekşisözlüğün ilk yılarındaki aethewolf adlı yazarmış. karma sistemi ilk çıktığında, "tek tip yazar üreteci" olarak gördüğü bu oylama bazlı sisteme isyan etmiş, o zamanların tabu düzeyinde onaylanan başlıklarına bok atan giriler döşemeye başlamış. "operation negative karma" adını verdiği (bilerek ergence seçilmiş bir ad) bu davasında yeri geldiğinde yazarları kendini sabote etmek için şukela oy vermekle suçladığı bile olmuş.
bir moderatörün canına tak etmiş olacak uçurmuşlar.
bir konu hakkında dikkat çekmek ya da bir vurgu yapmak için savunmadığı bir önermeyi ya da yanlış bilgiyi savunuyormuş gibi davranan insanlara verilen argo isimdir. Troll kavramı ilk kullanılmaya başlandığında, ciddi konuları mizahi bir şekilde ele almaya çalışan gençlerin kıvrak zekalarını yansıtıyordu. Bir konuyu karşıt bakış açısının önermeleriyle savunmaya çalışmak da bir bilgi birikimi ve zeka ister çünkü. Zamanla yaygınlaşan "trolleme" yaklaşımı, "bilgi birikimi" ve "zeka" kavramlarından yoksunlaştı, sağlıklı bilgiyi ayırt etmenin yeterince zor olduğu internet ortamında rahatsız edici ve gereksiz hale geldi.
senin gibi bakmayan troll dür.
toplum kendine benzemeyeni troll ilan eder.
anlamdığın troll dür.
kategorilendiremediğin troll dür.
kafandaki kategorilere uymuyorsa troll dür.
işine gelmiyorsa troll dür.
bilişini rahatsız eden kontrastlar varsa troll dür.
deli lan bu ne diye dinliyorsunuz?
bir adam 20 senedir aynı fikirdeyse öyle düşünmeyen troldür. 20 senesini çöpe mi atsın yoksa sana troll mü desin. troll desin rahatlatsın kendini.
diğer isimleri jotul, jotun, jutul, trow. daha eski mitlerde dev insan olan trolller, özellikle İsviçre ve Danimarka'da dwarflarla benzer özelliklere sahip canlılar olarak geçerler. tepeliklerde, ağaç kavuklarında, mağaralarda, köprü altlarında yaşadıkları söylenir. güneşte taşa dönüşürler. en son on sekizinci yüzyılın ortalarında İzlanda'da görüldüğü iddia edilmiştir.
Onlardan kurtulmak için buradayız. Kaos ortamı ile beslenirler, internet dünyasında yer alarak etraflarındaki herkesi rahatsız ederler. Eğlenceli tipler olduklarını sanırlar lakin onlar sayesinde, yine onlara karşı kullanılmak suretiyle nice yeni küfür ve nice argo terim dilimize giriş yapmıştır. İşin kötü tarafı her türlü sosyal mecrada, her türlü pisliği yapıp normal yaşantılarına hiçbir şey olmamış gibi devam ederler. Yaptıklarından hiçbir rahatsızlık duymayan insansı yaratıklardır. Yaşasın Kulzos'un özgür ve fularlı -isteyen papyonlu da olabilir- topluluğu !
aslına bakarsanız bizim sözlüğe de şöyle zeki, ahlaklı, çevik, kültürlü bir troll de lazım. hatta ekşi'de edgarallanpoenunkuzgunu diye bir tane troll vardı, adam gerçekten zekiydi ve tüm sazanları avlardı. hala var mıdır, yazıyor mudur bilmem.
şu anki internet dünyasında, üzerinden zaman geçmiş gerçekleri ve tam olarak bilinmeyen doğruları çarpıtarak kendi veya mensubu olduğu veya yakınlık duyduğu zümrelerin işine yarar şekilde ve yaradığı zamanda tartışmaya açan internet ve interaktif medya kullanıcılarıdır.
aslen ise internet dünyası yeni yeni yayılmaya başladığı zamanlarda farklı kullanıcı adları alarak tek bir konu hakkında farklı söylemleri dile getirmeye ve tartışma ortamı yaratmayı amaç edinen zümredirler.
bu ikisi arasındaki temel fark ilk başlarda yapılan "trollüğün" amacının bir konuyu farklı açılardan değerlendirilmesini sağlarken aynı zamanda eğlenmekti, ancak şu anda toplumun bir kesiminin diğer bir kesimine benzemesi için toplum hafızasının sinir uçlarına saldıran ve düşünülmesine fırsat vermeyen bir olguya dönüşmüştür. yapılması gereken ise bence içinizden gelen bir anlık cevap verme isteğine karşı koyarak, yapılanın bilinçli bir yıpratma olduğunu hatırlamak ve gerekli olan durumlarda cevap vermektir. aynı trollerin sizin iç sesinize destek vermek için farklı hesaplar ile kendilerine ve kendi konularına küfür vs. yazması gayet olasıdır aldırış etmemeniz ve yasal mücadele yolları aramanız gerekmektedir. aslında (bkz: trollük ile mücadele vakfı ) kurulması gerekir bence