1. ideolojik, politik, ekonomik ve toplumsal alanlar gibi birçok konuda yapılan propagandayı da kapsayan bir içeriğe sahiptir.

    psikolojik savaş, düşmana karşı askeri, ekonomik ve siyasal yollarla propagandanın etkin bir biçimde kullanılmasıdır. bu propagandanın, savaş sırasında düşmanı yıpratmak amacıyla kullanılmasını ifade etmektedir. düşman ülkelerin halkının ve ordularının düşünce ve hareket tarzını etkileyerek onların savaşma iradelerini azaltmayı, felce uğratmayı veya kırmayı hedef alır. psikolojik savaş, hedeflediği çevreler üstünde bilimsel verilere sahip olmaya ve propaganda tekniğini bilmeye dayanır.

    psikolojik savaşın en önemli unsuru propaganda olduğundan, kitle iletişim araçları da bu savaş türünün en önemli silahlarından biridir.
    0kavram 
  2. geniş bir kavramdır. en basit haliyle muhalif grubun/rakibin direnişini kırmak, demoralize etmek için izlenen bir dizi eylem diyebiliriz. bana göre kullanılan manipülatif taktikler nedeni ile "savaştaki görünmez asker" dir. amaç, kişiyi/kişileri korkutmak veya ikna etmektir.

    Her devirde ve dünyanın her yerinde bir
    siyasal sistemi benimsetme, yönetime ve düzene bağlılığı sürdürme, rejim değiştirme, bir din veya mezhebin yayılması amacıyla devlet adamlarının, seçilmişlerin, diktatörlerin,
    politikacıların, misyonerlerin, ideoloji yanlılarının gösterdiği çabalar bütünüdür.

    tarihi kişilik cengiz han'ın savaşlardaki başarıları herkesçe bilinir. bu başarının temelinde irade kırıcı söylentiler yatmaktadır. fethedeceği köylere girmeden önce "bir kaç kişiye tecavüz eden kalabalıklarla" ilgili korku salacak söylentiler yayılmasını sağlayarak yarattığı korkuyla rakibini zayıflatırmış.

    psikolojik savaştan söz edip de ataya (atatürk) değinmemek olmaz. milli mücadele döneminde sahadaki askeri stratejiler bir yanda dursun sonuca yaklaştıran en önemli kazanç psikolojik savaşla elde edilmiş. bu sayede, alınan rütbesine rağmen anadolu insanının desteğini kazanmış, ingilizlerin güdümünde olan istanbul hükümetine karşı ankara'daki meclisin üstünlüğünü kanıtlamıştır. sonuç olarak ingilizler, tek kurşun atmadan istanbul'u terk etmek zorunda kalmıştır.

    Psikolojik savaşta hedefler:
    -toplumda itaat duygusunu artırmak,
    -Uluslararası kamuoyunu yanıltmak,
    -Halkla yönetim arasını açmak,
    -kültür değişimini sağlamak şeklinde sıralanabilir. Geçirdiğimiz son 18 Yılda bunların hangisini yaşamadık?

    sıcak çatışmaların yaşanmadığı barış döneminde -günümüzde- devletler ulusal hedeflerine ulaşmak için savaşlarını istihbari, diplomatik ve finansal yöntemlerle sürdürürler. gelişen teknoloji ile haberin, bilginin genele yayılma hızı oldukça arttı. bu da zihinsel operasyonlara katılım kurallarını/yöntemlerini değiştirdi. bunlardan bazıları şöyle:

    - yeniden tarih yazma: genelde aldatma ve inkar için sahte belgeler orijinal kaynak olarak kullanılır veya orijinal belgelere güvensizlik nedenleri icat edilir. Birilerinin 2023 hedefleri gibi...

    - dezenformasyon: bilgi kirliği yaratarak veya yanlış bilgi vererek kitlenin gerçekten uzaklaşması sağlanır.

    - algı yönetimi: bu propaganda yapısında hem sözlü hem de sözsüz yöntemler kullanılır. kitleyi kendi zihinsel konumuna getirmek isteyen kişi/kişiler; konuşma, şarkı ve ses tonu gibi işitsel araçlar ile beden dili, işaret dili, göz teması gibi sözsüz araçları kullanılır.

    - niyet teşvik etmek: film ve belgesel kavramları kullanılarak hükümet politikası yönünde büyük değişimleri hızlandırmak için kitlelerin zihinleri önceden hazırlanır.

    - görsel hafıza hileleri: görsellerin temelinde değişikliğe gitmeden birleştirme, ilave gibi yöntemlerle dönüştürülmesi yöntemi ile yapılır. yapılan değişikliklerle görüntünün zihinde tamamen yeniden yorumlanması sağlanır.

    - trollük: tollere sosyal mühendisler de denilebilir. Rusya'nın Bu yöntemle 2016 yılında abd seçimlerinin seyrini değiştirdiği ve trump'ın seçilmesini sağladığı iddia edilir. İnternet ortamındaki kullanıcıların anonimliğinden güç alan bir organizasyon türü. Anonimlik, bir yandan kişilere özgürlük sağlasa da insanların - kötü kullanım amaçlı-çıkar elde edeceği bir yapıya da aracılık eder. Hükümetlerin paralı dijital manipülasyon ordu sistemine dönüştü.

    Güçlerini artırmak için internetteki sosyal ortamları kullanmanın yollarını çeşitlerin rejimler olduğu kadar rekabet etme kabiliyetlerini geliştiren muhalifleri de unutmamakta yarar var.

    Not: çeşitli kaynaklardan derlenmiştir.
    #180876 esinti | 5 yıl önce (  5 yıl önce)
    0kavram