1. idare hukuku mevzuatlarından 442 sayılı köy kanunu'nda, dokuzuncu fasılda köy imamları başlığı altında 83-84-85-86'ncı maddelerde düzenlenerek yer bulmuştur.

    ilgili maddeler:

    madde 83 ? köy imamları köy derneğinin intihabı ve müftünün buyurultusiyle tayin olunurlar. bu kanunun neşri
    tarihinde mevcut olan imamlar yeniden buyrultu almağa mecburdurlar.
    madde 84 ? imam olacaklar yirmi dördüncü maddeye göre (ikinci fıkrasından başka) lazım gelen sıfatları haiz
    olmakla beraber ilmihal, amalierbaa ve kafi derecede türkiye coğrafyası ve türk ve islam tarihini ve sağlık işlerini bilmek ve
    okunaklı yazı yazmak lazımdır.
    madde 85 ? köy imamlarına köyce şimdiye kadar ne veriliyorsa gene o verilecektir. ancak verilen şeyler, ihtiyar
    meclisi vasıtasiyle toplanır ve verilir.
    madde 86 ? bir köyde birden fazla imam bulunursa ihtiyar meclisinde aza olarak bulunacak imamı kaymakam seçer.
    0unvan 
  2. görevi günde 5 vakit namaz kıldırmak olan din görevlisi.
    maaşları yaklaşık 2000-2400 lira aralığındadır. her bir vakit namazı 30 dakikadan olmak üzere günde toplam 2 buçuk saat çalışılar. ezan okumazlar. ezan köyde de olsa genellikle merkezi sistemle okunur. en yakın il/ilçeden okunur ezanlar ve aynı ezan yakın çevre köy camilarinden de seslendirilir. mevlit, cenaze ve kuran okuma gibi ekstra hizmetlerinde ayrıca ücret alırlar. köy camilerinin yanında genellikle lojmanıda inşa edildiğinden dolayı ev kirası gibi masrafları olmaz. evinin elektrik, su, telefon gibi faturaları da cami bütçesinden ödenir. camide görebileceğiniz her türlü lüks bu evlerde de mevcuttur. camide klima varsa evde de vardır, cami ufoyla ısıtılıyorsa ev de ufoyla ısıtılır.
    izinleri sınırsızdır. herhangi bir şekilde denetlenmez. cami cemaatinden aklı başında, bu işe biraz yeteneklilerinden bir veya iki tanesini namazı kıldırabilecek şekilde eğitirler. o camide göreve başladıklarında yaptıkları ilk iş bu olur. köy dışında izin kullandıklarında bu vatandaşı kullanır, camiyi ona emanet ederler. bazen olur bir hafta on gün kendi başına izin kullanırlar.
    un, bulgur, tarhana vb. kışlık erzakları ile süt, yoğurt, yumurta, tavuk vb. günlük erzak ihtiyacları köylü tarafından belli bir sıra ile bedelsiz karşılanır. hatta bekar ise genellikle yemekleri de köylü tarafından sağlanır. imamın da gönlü var ise köyün en güzel kızı imama ayarlanır.
    köylü tarafından imama gösterilen bu ilgi ve ikram kesinlikle öğretmenlere gösterilmez.

    velhasıl türkiye'de yapılabilecek en rahat ve masrafsız mesleklerdendir. bedava bir yaşam sunar bu mesleğin sahip ve icracılarına.
    #26645 jack nicholson | 8 yıl önce
    0unvan