1. iletişimin dahil olduğu her alanda kullanılan tekniklerdir.

    en çok kullanılan yöntemleri;

    - soruya soruyla yanıt verme tekniği: bu yöntemde hem zaman kazanmak hem de savunulan fikrin arkasında durduğunu karşıdaki kişiye göstermek için ondan gelen sorulara "peki siz ne düşünüyorsunuz, tekrar edebilir misiniz?" gibi sorular yöneltilir.

    - "evet - evet" tekniği: özellikle siyasetçilerde sıklıkla karşılaştığımız ikna yöntemidir.

    örneğin; mitinglerde:
    "+daha iyi bir yaşam istiyor musunuz?
    -evet!
    +maaşınızın artmasını istiyor musunuz?
    -evet!...
    +bize oyunuzu verecek misiniz?
    -eveet!" şeklindeki karşılıklı soru cevaplarla halk ikna edilmeye çalışılır.

    - "acaba" değil, "hangi" tekniği: bu teknikte karşı taraftan gelebilecek ret cevabına olanak bırakmadan direkt olarak "acaba yarın gelebilir misin?" demek yerine "yarın hangi saatte bana vaktini ayırabilirsin?" sorusuyla reddedilme önlenir.

    - borca sokma tekniği: karşıdaki kişinin uğraşlarına, emeğine yazık etmemek için kişilerin farkında olmadan ikna olma şekilleridir. örneğin; bir mağazada sürekli size yardımcı olan, teker teker tüm giysileri denemeniz için mağazada oradan oraya koşan çalışana karşı kendinizi borçlu hissedip almak istemeseniz bile herhangi bir ürünü alıp mağazadan ayrılmanız gibi.

    - önce küçük sonra büyük rica tekniği: bu teknikte hedef kitle öncelikli olarak küçük talebe ikna edilmeye çalışır, daha sonra asıl istenilen büyük talebe ikna olması sağlanılır.

    - önce büyük sonra küçük rica tekniği: bir önceki tekniğin tam tersi olan bu teknikte ise; önce hedef kitlenin durumunu aşan bir teklifte bulunulur, daha sonra iknacının asıl istediği "küçük" bir talepmişçesine hedef kitleye iletilir.

    - gitgide artan ricalar tekniği: hedef kitleyi ikna edebilmek ve reddedilmemek için art arda gelen ricalardan oluşan bir yöntemdir.

    - sadece o değil veya satışı tatlandırma tekniği: hedef kitleyi satışı yapılan ürüne çekebilmek için ürünün yanına promosyon olarak küçük bir ürünün daha verilmesiyle yapılan yöntemdir.

    - yer etme tekniği: reklamlarda sıkça kullanılan tekniktir ve en az beş duyu organından birinde yer etmeyi amaçlamaktadır. örneğin; colayı "buzzz gibi" tanıtmak, alıcının zihninde soğuk bir ortamda bile cola çağrışımını yaptırabilir.
    #21163 carmen | 8 yıl önce
    2anket 
  2. (bkz: )
    #21286 timoteus | 8 yıl önce
    0anket 
  3. Çalıştığım şirket bazen kişisel gelişim eğitimleri düzenliyor. "müzakere ve ikna teknikleri" isimli 3 günlük bir eğitime katıldım.

    Eğtim iyiydi, hoştu. Gazı aldım. ilk hafta sonu alış verişim. Keltox (k) ve satıcı (s) arası muhabbet:

    k: Ne kadar tuttu toplamda?
    s: 50 lira abi
    k: 40 olmaz mı?
    s: olmaz
    k: peki

    İnsanın içinde olacak. Olmayınca olmuyor arkadaş.
    #21287 Keltox | 8 yıl önce
    0anket 
  4. bir insanı ikna etmek için öncelikle elinizde yeterli veri olmalı kişinin cinsiyeti, yaşı, ilgi alanı, yaşadığı yer gibi bilgiler elinizde ise iyi bir strateji uygulayarak ikna edebilirisiniz. bir de işin rüşvet ve çıkar ilişki boyutu var bu kolay tarafı ama bu ikna yöntemi riskli ve çok tuzlu bir yöntem.
    mesela tülay diye ağlayan abimizi hatırlayalım www.youtube.com/... bu abi bu şekilde ikna edemez çünkü yediği halta karşılık ikna yöntemi tuzlu olacak yani tülay'a oradan ağlayarak onu ikna edemez ama tülaya bir tek taş almış olsa üstüne bir de akşam yemeği işte o zaman tülay ikna olur.
    #21293 abdominalmuscles | 8 yıl önce
    0anket 
  5. karşınızdakinin sizden küçük olduğunu hissettirin "küçük hanım-küçük bey" gibi sözcükler kullanın ,sık sık güven vermek için omzuna dokunun, heyecanlı heyecanlı bir şey anlatıyorsa dikkatli bir biçimde dinleyip tepki verin ve bunları yaparken beden dilini taklit edin.
    istediğiniz şeyi direkt istemeyin. eğer bir şey istiyorsanız sol göze bakarak, "istemek" sözcüğünü ise sağ göze bakarak bi kaç defa tekrarlayın. ve sık sık sorularınızla "evet" dedirtin, sonrası sizde altın vuruş :)
    #36712 idealistkuzu | 8 yıl önce
    0anket 
  6. insan irrasyonel hareket eder tezi ortaya çıkmadan çok önce bile ikna yöntemlerinin en geçerlisi kişiyi duygusal davranmaya zorlamaktır.
    0anket