mit, ilkel insanın hayatı sorgulamaya başladığı zamanlarda dönemin getirdiği zihniyet ile verdiği cevaptır. bugün efsane olarak kabul ettiklerimiz, çıktıkları zaman diliminde kutsal gerçeklik olarak kabul görmüş, ulaşılan ''salt'' birer sonuçtur. bir parantez açmak gerekir ise, ilkel insan ile başladı evet, lakin mit sadece ilkel insanın bir sonucu olarak sınırlandırılmamalıdır, bugün modern zaman-da, toplumlarda davarlığını güncel olarak sürdürür. bütün büyük medeniyetlerine kendine ait mitleri/mitolojileri vardır.
tarihçi/dilci mircea eliade, arkaik kabul edilen toplumlar üzerinde yaptığı araştırmalar sonucu mitlerin genel özelliklerini sıralamıştır:
- mit, insanüstü varlıkların hareketlerinin öykülerinden oluşur.
- bu öykü gerçek ve kutsal (çünkü insanüstü varlıklar tarafından yaratılmıştır) kabul edilir.
- mit, yaratılış ile alakalıdır. bir-şeyin/davranışın hayat sahnesine nasıl çıktığını, ne ile anlam kazandığını anlatır. insan miti bilerek, objenin kökenini bilir.
özetle, mitler basit tabir ile ''inançtır''. emile durkheim bu tanımdan hareketle miti, dini sistemin içinde kabul eder.
cumhurbaşlanlığına bağlı, ülkenin bölünmez bütünlüğüne, anayasal düzenine, varlığına ve bağımsızlığına hizmet etmek ilkesi esasında, eski adı milli emniyet hizmeti olan, 1965 yılında kurulmuş resmi istibahrat örgütüdür. açılımı : milli istihbarat teşkilatıdır.
İnsan davranışları ve inanışları için model teşkil eden hayata anlam kazandıran, insanın kendi hayatını ve etkinliklerini anlamlandırmasını sağlayan ve çoğu zaman bir yaratılışın öyküsünü anlatan geleneksel olarak yaşadıklarını toplumca kutsal ve gerçek kabul edilen anlatılara denir.
Konularına göre kendi aralarında şöyle grupladırılır:
- etiyolojik mitler : İlkel topluluklarda yaygın olarak görülür, ilkel dönem insanlarının sorularına cevap verme amacı güder.
- kozmogoni mitleri : Evrenin nasıl oluştuğuna dair mitlerdir.
-teogoni mitleri : Tanrıların kökeni, nereden geldiklerini konu edinen mitlerdir.
-antropogoni mitleri : İnsanların nasıl yaratıldıkları, nereden geldiklerine dair mitlerdir.
-takvim mitleri: Zamanın ölçülmesi bağlamında düşünceleri sembolik biçimde anlatan öykülere denir.
-totem mitleri : Bir milletin kökeni, bitki, hayvan, taş, kaya gibi nesnelere bağlanarak tanrı-atalar kültü ilişkisini bu tür bir olguda birleştirerek açıklamaya çalışan mitlerdir.
-kahramanlık mitleri: Milletlerin doğrudan atalar kültüyle ilişkilidir. Oğuz kağan ve dede korkut bu tür kahramanlara girer.
-eskatodoloji mitleri : Dünyanın ve insanların geleceğini veya sonunu konu edinen mitlerdir.