1. Roma imparatorluğuna ait ilk yazılı hukuk kaynağı.

    "Hukukçu bir halktan bekleneceği üzere,
    Romalıların ilk edebi anıtı özgün metinden geriye yalnızca tek tük iktibasların kaldığı, veciz ve keskin olduğu kadar kaba ve yontulmamış bir Latinceyle kaleme alınmış, On İki Levha Kanunlarıdır. [Si nox furtum faxsit, si im occisit, itere caesus esto] [Geceleyin (birisi) hırsızlık yapar, (mal sahibi de) onu öldürürse, ölmeyi hak etmiştir]."

    "İşin ilginç yanı, çocuklarının en çok da yargıççılık oynamayı sevmeleridir."

    Kaynak: antik yunan'ın kültür tarihi - egon friedell
    #14873 seanachie | 8 yıl önce
    0hukuk metni 
  2. ve ler arasındaki çatışmalar sonucunda ortaya çıkmış olan kanunlar. 12 tane levhaya yazılıp forumlara asılırmş bunlar. her levhada da farklı bir konu var.

    yanlış bilmiyorsam kadın haklarından da ilk bahseden kanunlar bütünüdür. tabii o dönem daha çok kadının eşlik ve miras hakkı gibi şeyler var. bir de kadınların ağıt yakması yasaklanmış. en azından kadın mal statüsünden çıkartılmış.
    0kanun