yaratıcılığın, iknanın, inandırıcılığın birlikte harmanlandığı meslek.
icra etmesi güzel, eğlenceli, zevkli olduğu gibi günümüzde gittikçe zorlaşan, eski cazibesinin azaldığı rivayet edilen bir meslektir. bunun nedeni ise; işi oldu bittiye getirip kolayca sıyrılmak adına yaratıcılıktan uzak, kopyala-yapıştır reklamları ortaya koyan, reklamcılık bölümü dışında herhangi bir iletişim fakültesinden dahi mezun olmamış kişilerin "tanıdık" vasıtasıyla sektöre atılmasıdır.
"aman canım reklam çekmekte ne var?" diye düşünülse de reklamcılık alanı kuramlarıyla, teorik bilgileriyle, bilgileri pratiğe dönüştürmeyle tam bir yetenek ve yaratıcı zeka isteyen alandır. reklamcılık bir nevi sanattır.
en sahtekar meslektir. sürekli yalanlarla, insanların bilhassa çocukların algıları ile oynayarak gereksiz bir tüketime teşvik eder. statüyü sahip olmayla ilişkilendirerek insanları ahmaklaştırır.
bu yetmezmiş gibi bu sahtekarlığın ücreti satılan ürünün fiyatının üzerine eklenir. en adil düzende bile kullanım değerinin her zaman üzerindedir ticari değer, kabul! ama bunun içine bir de sahtekarlık masrafları eklenir...
inanılır gibi değil ama bunların bin bir yalan ve palyaçolukla kullanımına özendirdikleri ürünleri kullanan bir kitle vardır. en berbat örneğini sırf reklam için açılmış kanallarda görürürüz, ne idüğü belirsiz bir macun hem romatizmaya, hem kalp çarpıntısına iyi gelir hem de ''guvvet'' verir. zavallı halk bunların dediklerine gerçekten inanır.
bin bir derde deva sahtekarlığının sömürüsüdür bu versiyonu ve buna nasıl izin verilir aslında bilirim.
son olarak reklamcılık bu sistemde oyun kurucudur, en masum oluşumlar bile hayatta kalabilmek için finansman ihtiyacını reklamla karşılamak ister ve bu sahtekarlığın sözcülüğünü talep eder, başka çaresi yoktur.
antik mısır'a, antik çin'e kadar uzanan bir tarihe mevcut olan meslek. dünyadaki en eski mesleklerden evet.
çin'de matbaa yoluyla basılen kitapların altında bir de reklam bölümü olurmuş. neyse ki henüz modern reklamcılar uyanmadı mevzuya. uzun süre de uyanmazlar umarım. yoksa reklam koyulacak çok yer var aslıdna şöyle bir düşününce.
tv izlemiyorum bu nedenle sektörde ne pazarlandığından da haberim yok. emlak projeleri, bankalar, deterjanlar, kozmetik ürünler, beyaz eşya, hemen her türlü gıda'nın reklamı yapılırdı eskiden. ülke nüfusunun büyük kısmının satın alma kriterleri büyük bir değişime uğradı. daha iyisini değil daha ucuzunu arıyor herkes. temel gereksinimlerin ötesinde tüketim yapabilenlerin de sayısı genel nüfusa oranla çok düşük. reklamcılık sektörünün işi gitgide zorlaşıyor kanaatimce. neyi nasıl kime satacaklar. herşey için pazar gitgide daralıyor.
şaban erkök reklamcılığı tam olarak şöyle tanımlar: reklam reklamdır. reklama reklam demeyen arkadaşlara teessüf ederim. reklam üç kola ayrılır. bu kollar sonra bir yerde birleşirler, sonra tekrar ayrılırlar. bilmem anlatabildim mi?