1. hıdrellez sabahı doğadan toplanan çiy damlaları ile mayalanabilen kalsiyum deposu.
    #44442 the fool | 8 yıl önce
    0yiyecek 
  2. mandıradan çiğ süt alıp evde yapması kolay, tuttursanız elde edeceğiniz kaymağı dışarıda kilosu 900-1000 lira civarında olan muadillerinden kat kat lezzetli ve doğal olacak süt ürünü. siz halâ marketten kutulu, %3,1 yağ içeren süt ve homojenize yoğurt alıp sofranıza koyuyorsanız, zaten bu girdi sizin için değil; devam edin, bekleme yapmayın.

    süt fiyatlarının son 2 yılda ebesinin örekesi olması nedeniyle, eskinin orta sınıfı, şimdinin sürünen alt sınıfının temel bireyleri çiğ sütten yoğurt yapıyor artık. çok eskiden değil, maksimum 5-10 yıl önce mahalle mahalle gezen sütçülerin güğümlerinden alınan sütler, artık kooperatiflerin mahalle mandıralarına sağladığı büyük süt makinelerine evrilmiş durumda. sütçü güğümündeki gibi değil ama sakıpağa, pınar, danone gibi sikimokko da değil. yılbaşından önce çiğ sütün litresi izmir'deki çoğu yerde 22-24 lira arasındaydı. yılbaşından sonra yapıştırılan zamla birlikte artık 28-30 lira civarına alabiliyorsunuz. 4 kişilik bir aile 4-5 kilo çiğ sütten yapılan yoğurdu 1 hafta kadar yiyebilir. yoğurdu üst üste meze niyetine koyduğunuz sofralardaki yemekler benzeşirse bile, en az 3-4 gün götürür sizi. ayrıca kaymağını da sıyırıp kahvaltıda bala altlık yapabilirsiniz. bu yöntemle çiğ sütten yapılmış yoğurt da kolay kolay ekşimez, üzerindeki kaymağı aldığınızda bile içindeki yağ oranını korur, hamura katılabilir, çoluğa çocuğa ekmek arası olarak bile kullanılabilir.

    marketten kutulu, homojenize halinde aldığınız yoğurdun bağırsaklarınıza hiçbir faydası olmadığı gibi, içindeki besleyici oranlar da tam bir aldatmacadır. yediğiniz şey yoğurt bile değil aslında. kutulu yiyecekseniz, en azından kooperatif ürünü olanlardan yiyin ya da yukarıda anlattığım gibi çiğ sütten kendiniz yapın. çok zor iş değil.
    #289397 lake of the hell | 1 yıl önce
    0yiyecek 
  3. zamanında amerikalı ingilizce öğretmenimden öğrendiğim kadarıyla amerika'da sadece kadınların tükettiği besin. onlarda sağlık, zayıflama gibi sebeplerden dolayı tüketiyorlarmış.
    #63832 sepyadam | 7 yıl önce
    0yiyecek 
  4. dilbilim makalelerine konu olacak kadar sahiplenme kavgası verilen kelime.

    bilimsel olarak türklere ait ama pazarlama ve reklam sayesinde yunanistan'a ve bulgaristan'a ait olan kelime.

    yoğurt deyince çok az insanın aklına türkiye gelir bazı ülkelerde.
    #63834 touma seguchi | 7 yıl önce
    0yiyecek 
  5. sonunda evde yapmayı başarabildiğim süt ürünü. işin sırrı mayalamada sıcaklığı ayarlayabilmek ve "sabırlı" olmak.
    #68924 lois lane | 7 yıl önce
    2yiyecek 
  6. - İskenderi iskender yapan vazgeçilmez tat..
    #69375 kumdan evren | 7 yıl önce
    0yiyecek 
  7. gıda maddeleri tüzüğünde yoğurt, en az 90 °c’ de ısıtılıp mayalanma derecesine kadar soğutulmuş sütün, yoğurt mayası katılarak laktik asit mayalanmasına tabii tutulmasıyla elde edilen özel kıvamdaki süt ürünüdür.

    simbiyoz olarak yaşayan süt asidi bakterileri ile aşılanmış sütten meydana getirilen ekşi bir üründür.
    #93746 mjorate | 7 yıl önce
    0yiyecek 
  8. japonya'da içilenleri olan gıda:

    epark.jp/...

    nasıl olduğunu merak ettim. çünkü japonlar ayrandan hoşlanmayan bir millet. içilebilen yoğurt deyince de aklıma ayrandan başka bir şey gelmiyor.
    8yiyecek 
  9. vietnam'da "ekşi süt" (sữa chua) denilen yiyecek.
    #289394 bachophile | 1 yıl önce
    0yiyecek