1. Günlük 10 g seviyesinde tüketilirse faydalı olan aşırısına kaçıldığında zararları bitmek bilmeyen bir maddedir. Karaciğere olan zararları zaten malumunuz, bu yazıda kalbe olan sıkıntıları konusunda konuşacağız.

    Yapılan çalışmalarda günlük 6 kadeh içki (burada şarap temel alınıyor) kalbimizde ritm bozukluğu yaratma riskini arttırıyor. Alkol vücuttan atılana kadar atriyal flatter ve atriyal fibrilasyon görülmesinden bahsediyoruz ki atriyal fibrilasyon pıhtı oluşumu ile inme yaratma konusunda namı olan bir ritm bozukluğu. Bunun mekanizması olarak adrenalin deşarjı ve sodyum kanalları ile etkileşmesi sorumlu tutuluyor. Hatta bu tabla tatil kalbi sendromu deniyor. Tatilde gidip yüksek alkol tüketip soluğu hastanede alma macerası. Rastantısal olarak veya ciddi kalple ilgili şikayetler ile de başvurabiliyor hasta.

    Tedavi yaklaşımı olarak ritm bozukluğunu hemen düzeltilmesi önerilmiyor. Geçici bir durum olduğu için antiaritmik ilaç kullanımı anlamlı değil. Zaten atriyal fibrilasyonda akut olarak yakalanmadığı taktirde ve hemodinamisi bozuk değilse hastanın sadece pıhtı oluşturmaması açısından kanı sulandırmak adına düşük molekül ağırlıklı heparin yapılması dışında bir müdahale yok. Burada o bile uygulanması anlamlı bulunmamış.
    #54578 Kurt adamdan hallica | 8 yıl önce (  8 yıl önce)
    3kimyasal madde