Müslümanların iki bayraminda birisi. Ramazan bayrami ilk kez hircetin 2. Yilinda kutlanmaya baslanmistir, ayni sekilde oruc da ilk kez bu yil farz kilinmistir. Sevval ayinin ilk uc gunu kutlanir.
Arefe günü, kurban günü ve teşrik günleri biz Müslümanların bayramıdır. Bu günler yeme içme günleridiR seklinde naklolan hadis uyarinca bayram gunleri oruc tutmak haram kilinmistir.
Osmanli zamaninda Bayramda hapisanede olanlara af cikardi. Mahkumların bir kısmının cezası af edilir, hapishanede kalanlara da bayram sebebiyle çeşitli hediyeler verilirdi.
meydanlarda koyun/kuzu pisirilip halka dagitilirdi. Ayrıca bazı meydan çeşmelerinin hazneleri şerbetlerle doldurulurdu. Bayramın özel olduğunu insanlara hissettirmek için eğlenceye önem verilirdi.
Dev çadırlar meydanlara kurulur, maketten kaleyi almak için savaş oyunu oynanırdı. bayram geceleri, barutla havai fişek gösterileri yapılırdı. Seyyar oyuncaklar, Hacivat-Karagöz, meddahlar, cambaz, pamuk helvalar da vardı. Sonra bayram merasimlerinde, erkekler sözlülerinin gözüne girebilmek için, dikilitaşa tırmanma marifeti gösterirdi.
Bayramlar her dönemde farklı adlandırılıp kutlansa da bayramların en büyük özelliği Toplumu birlikteliği için yararlı olmasıdır. Bayramlar toplum içinde küslüklerin affedildiği ve barışların sağlandığı gün olarak adledilir.