Ön not: bu girdi sözlükteki kategoricilerden biri olarak çok karıştırılan kategorilerden birine dair kategori sistemi konusundaki bilgimi kullanarak kendi kişisel yorumlarıma dayanmaktadır. İleride moderasyondan birisi bu girdiyi refere ederek "hayır, şu kısım yanlış" diye yorum ya da girdi yazarlarsa onların dediği geçerlidir.
kulzos'ta bulunan kategorilerden biri. Açıkçası yakın zamana kadar benim "meteoroloji terimi" kategorisi ile ayırt etmekte zorlandığım bir kategori idi. Eski girdilere baktığımda ayırt etmekte zorlananın bir tek ben olmadığını da gördüm. Yakın bir zaman içinde öğrendiğime göre doğa olayı kategorisi aslında "olay" kategorisinin alt kategorisiymiş. Yani olay kategorisi içinde değerlendirilmesi gereken bir başlıkta doğa müdahalesi varsa bu başlık doğa olayı kategorisi alıyor.
Örnek başlıklar (tamamen uydurma):
Doğa olayı:
28 Mart 2020 Nikaragua depremi
15 Mayıs 1993 İstanbul kar yağışı
24 Mart 1999 tam güneş tutulması
29 Şubat 2000 Kastamonu sel felaketi
Meteoroloji terimi:
Sağanak yağmur
Sis
Nem
Azor dinamik yüksek basıncı
Kar
Meltem
benim mantığıma göre "deprem" ve "heyelan" başlıklarının da coğrafya terimi ya da jeoloji terimi gibi kategorileri almaları gerekiyor, çünkü tek başlarına bunlar ne doğa olayı ne meteoroloji terimi. Halk arasında kullanılan "ahmak ıslatan yağmuru" gibi isimlerin de argo terim kategorisi alması gerekiyor.
Tabii en yukarıda belirttiğim gibi moderasyon farklı bir şey derse onların dediği geçerlidir. (Eski başlıklarda hatalar olduğunu biliyorum ama kategori değişince yazarlara bildirim gitmesi sonucu sözlükte yeni bir gerginlik yaratmasın diye çok absürt bir kategori değilse müdahale etmiyorum.)