1. Bu sistemde akıcı bir metne dökmeden önce her fikir, pasaj bir kütüphane kartı gibi düşünülür, yazılır ve kutusuna konur.

    'in lila'sında anlattığı kutulama bunun en bilinen örneklerinden olmuş. tabi o zamanlar falan yok, kitabın esas oğlanı teknesinde bildiğin kütüphane kartı kullanıyor. Aklına gelen fikri, 3-4 cümleyle bir karta yazıp kutusuna koyuyor.

    kategori isimlerini çevirmedim:

    [Adı Belli Kategoriler]: Bir fikrin hangi kategoriye ait olduğu ve değerli olduğu belliyse, kartını kendi kategorisine atıyorsun. "İnsan bir ada değildir" ile ilgili bir paragraf "Sosyalleşme" kutusuna gidiyor mesela.

    [UNASSiMiLATED] - Henüz diğer fikirlerle entegre olmamış fikirler(kartlar). Bu, fikirlerin "gelen kutusu". Dursun, sonra bağlarım kutusu. (Kulzos benim için bu görevi görüyor mesela)

    [PROGRAM] - Bu kategorileme sisteminin meta kategorisi. "artık şu tip fikirleri şuraya at", "çöpe attığın fikri 2 aydan uzun orada tutma" gibi organizayonun kensisi ile ilgili kartları içeriyor. Bunu kendi içinde kutulara bölmek de mümkün.

    [GRiT] - Bu dağınıklıktan daral geldiğinde, bir gazla ne va ne yok atma diye eklenmiş çöğ kutusu. Windows (apple? artık kimse) çöp kutusu fikrini bundan almıştır belki.

    [TOUGH] - Bu, önemli ama nereye ait olduğu belli olmayan fikirlerin kutusu. UNASSIMILATED'dan farkı, bunlar henüz dettaylandırılmamış yeni fikirler değil. düşünüp taşınıp karara varılamamış fikirler.

    [JUNK] - Zamanında cin fikir gibi gelen, artık para etmediği düşünülen fikirler. Adı çöp olsa da, aslında arşiv görevi görüyor. buradaki kartları GRiT'e atmadan silmiyor.

    kaynak
    forum.zettelkasten.de/...
    #292598 son kurtadam | 4 ay önce
    1eğitim terimi