bu başlık kişiye özel bir başlıktır
  1. nasıl oluyor da olabiliyor.

    iki kamera kullanılarak çekilir.

    insanların üç u algılaması için iki göze ihtiyacı var. her iki göze ayrı ayrı farklı açılardan çekilmiş görüntüleri gönderdiğinizde beyin üçüncü boyutu algılar.

    kameralar aynı insan gözü gibi yerleştirilir, birbirine paralel gibi görünür ama değildir. her iki kamera da merkezdeki nesneye dönüktür.

    iki kamera yeterli olduğu için kayıt konusunda yüksek teknolojiye gerek yok. asıl problem aynı ortamdan her iki göze farklı görüntünün gönderilmesi.

    peki kalabalık bir ortamda her iki göze farklı görüntü nasıl gönderilir?

    teknolojin yeteri kadar gelişmediği dönemlerde kameralardan biri kırmızı, diğeri mavi filtre ile görüntü alırdı. bir camı kırmızı, diğer camı mavi bir gözlük takarak kısmen 3 boyut etkisi yakanabiliyordu ama asıl gelişme polarize filtrelerin icadı ile sağlandı.

    işık dalga yapısında ve bu dalgaların da bir açısı var. normalde karışık olarak gözümüze gelir. polarize filtreler sadece belirli açıya sahip ışığın geçişine izin verir.

    3 boyutlu film gösteriminde iki projeksiyon cihazı kullanılır,birine yatay diğerine dikey filtre takılıdır. aynı filtrelerden yapılmış gözlük taktığımızda farklı projektörlerden gelen görüntüyü farklı gözle görebiliriz.

    3 boyutlu sinema gözlüklerinin camlarından biri yatay diğeri dikey a sahiptir.

    bu gözlükler ile renkleri algılarsınız ama iki dezavantajı vardır.

    1- hem projeksiyon cihazında, hem de gözlükte ışık filtrelenir ve görüntü karanlık olur, daha yüksek güçte projeksiyon cihazı gerekir.
    2-başınızı dik tutmanız gerekir. sevgilinizin omzuna başınızı yaslarsanız 3 boyut efekti giderek azalır, çift ve bulanık görmeye başlarsınız. başınızı 45 derece yana eğince 3 boyutlu görüntü kaybolur.

    3 boyutlu sinema gözlüklerinden iki tane varsa anlattığımı daha iyi anlarsınız. gözlüklerden birini takın, diğerinin camlarından arkaya bakın. sonra elinizdeki gözlüğü 90 derece döndürüp tekrar bakın.

    bu gözlükler pasif gözlük olarak 3 boyutlu tv lerde de kullanılır. fiyatı diğer alternatifine göre daha uygundur ama yatarak 3d film izleyemezsiniz. cep telefonunuzu 45 derece açı ile tuttuğunuzda ekranı göremezsiniz.


    illa ki yatarak izlerim diyen tembeller için ise aktif gözlükler de var. bunlar pilli ve tv ile senkron çalışıyor. saniyede onlarca kere bir gözü kapatır diğer gözü açıyor. bu sırada tv de hangi göze gönderilecek resim varsa o gösterilir.

    bunun dezavantajı ne?
    1-evde film izlemek istersiniz bir bakarsınız gözlüğün şarjı bitmiş
    2- yarı yarıya düşer. aksiyon filmlerinde fark edebilirsiniz.
    #29249 Keltox | 8 yıl önce
    0kişiye özel