1. türkiye'deki birçok yardım kuruluşunun halihazırda devam ettirdiği proje.

    haberin içeriğinden anladığım kadarıyla bir kur'an-ı kerim bağışlamak için 19 tl gibi bir ücret ödemeniz gerekiyormuş. din kimimize göre bir ihtiyaçtır, kimimize göreyse değildir. küçük bir araştırma yaparak afrika'da hafız olmak isteyen insanların kitap şeklinde (yani bütün şekilde) kur'an-ı kerim bulamadığını öğrenebilirsiniz. zannediyorum bu projenin temel amacı da kur'an-ı kerim'e ulaşmak isteyen ve onu sayfa sayfa ya da birbirinden bağımsız şekilde değil, bütünleşik halde elinde görmek isteyen insanlara yönelik yapılıyor olması. kur'an-ı kerim öğrenmek isteyen insanlar, hocaları tarafından tahta levhalara yazılan ve ardından silinip yenilenen harf veya ayetlerle kur'an-ı kerim'i öğrenmeye çalışıyorlar. (şu kaynaktaki haberi okursanız neyi kastettiğimi daha rahat anlayabilirsiniz.)

    haberde adı geçen kuruluşu tanımıyorum. kendi sitelerinden sayabildiğim kadarıyla 221 adet su kuyusu projeleri var. tamamlanmış olanlar var, tamamlanmamış olanlar var. verdikleri sayı 221. daha önce kuyu işiyle ilgilenmiş olanlar bu kuyulardan bir tanesinin yapım maliyetinin kaç bin dolara mal olduğunu bileceklerdir. (benim bildiğim kadarıyla asya'da 2 bin, afrika'da 3 bin dolar civarında. artezyen kuyular da 10 bin doların üzerinde.) bu kuyu yapım ücretlerini hayırseverler ister tek başlarına, ister gruplar halinde, isterlerse de küçük yardımlar halinde yapabiliyorlar. yani kısacası -bu kuruluştan bağımsız olarak konuşuyorum- türkiye'deki birçok uluslararası yardım kuruluşu yalnızca kur'an-ı kerim gönderimi yapmıyor. ellerinden geldiğince; gıda yardımı (genelde un, bakliyat, yağ ya da toplu kumanya şeklinde), kışın soğuk geçtiği ülkelerde battaniye, mont, bot yardımları, özellikle afrika'da katarakt yüzünden ciddi derecede görme kaybı yaşayan insanları tedavi etme amacıyla yapılan katarakt ameliyatları, kurban, eğitim yardımları vb birçok yardım yapıyorlar ve bu yardımlara ek olarak da yine hayırseverlerin bağışladığı kur'an-ı kerim'leri isteyenlere hediye ediyorlar.

    bu iş hayırseverlere bırakılmış vaziyette. kısacası kimin nereye ne kadar bağış yapacağı hiçbirimizi ırgalamaz. binlerce dolarlık su kuyusu bağışı yapan insanların o su kuyularının ya da gıda yardımlarının yanında kur'an-ı kerim göndermelerinin de eleştirilecek bir tutum olduğu düşüncesinde değilim. ya da illa büyük işler yapmasına da gerek yok, kendi gönlünden kopup ben buraya şu kadar kur-an'ı kerim bağışı yapmak istiyorum diyen insanlara da karışacak değiliz. her şeye karıştığımız yetmezmiş gibi bir de insanların nereye/kime/nasıl yardım edeceklerine karışmayalım.

    bu yazıyı da bilmem ne gazetesi, bilmem ne kuruluşu adına falan yazmıyorum.
    #249360 laz ziya | 4 yıl önce
    8kampanya